secundair logo knw 1

De innovatieve inspectiemeter Acquarius | Foto Acquaint

Wetterskip Fryslân laat 22 kilometer asbestcementleidingen inspecteren om te bepalen of de vijftig jaar oude persleidingen vervangen moeten worden. De innovatieve inspectiemeter Acquarius van het in Leeuwarden gevestigde bedrijf Acquaint werd daartoe gisteren ingezet. Het is voor het eerst dat de tool in Friesland wordt toegepast, laat het bedrijf weten. 

De asbestcement persleidingen in Friesland zijn aan het einde van hun technische levensduur. Van asbest is bekend dat deze gevaarlijk is voor de gezondheid als vrijgekomen vezels worden ingeademd. In het verleden zijn asbesthoudende materialen veel gebruikt, zoals in gebouwen en woningen. Met cement als bindmiddel werd asbest ook veel verwerkt als materiaal in de productie van leidingen. Van deze toepassing wordt gesteld dat er nauwelijks vezels vrijkomen als het materiaal in goede staat verkeert.

Van de 822 kilometer persleidingen die Wetterskip Fryslân in beheer heeft, bestaat zo’n 39 kilometer uit asbestcementleidingen. Op dit moment worden drie asbestcement persleidingen bij Buitenpost, Zwaagwesteinde en Opeinde door Wetterskip Fryslân vervangen. Ze liggen in kwetsbare natuurgebieden of hebben breuken waardoor vervanging noodzakelijk is. Om te bepalen of de resterende 22 kilometer ook aan vervanging toe is, laat het waterschap de asbestcementleidingen eerst inspecteren.

Gisteren werd de ondergrondse afvalwaterleiding in Noordwolde onderzocht. Via de persleiding wordt het afvalwater van inwoners en bedrijven in de omgeving van Noordwolde, Boijl en Elsloo naar de rioolwaterzuivering in Wolvega gepompt. 

De Acquarius, een 1 meter lange schuimprop, deed er zo’n 5 uur over om de 6 kilometer lange leiding te inspecteren. De schuimprop, die normaal gesproken wordt gebruikt bij het reinigen van pijpleidingen, is uitgerust met een groot aantal ultrasone sensoren. Deze zenden geluidsgolven uit waarmee eventuele afwijkingen (corrosie, uitloging, H2S-aantasting en lekkages) in de wand of de verbindingen van de pijpleiding worden opgespoord. Daarnaast beschikt de inspectiemeter over diverse andere sensoren die de exacte ligging (lengte, breedte en diepte) van de leiding detecteren.

De Acquarius verstuurt de gemeten data naar een cloud-platform. Analyse van de gegevens geeft inzicht in de conditie van de leiding. Zo kan het waterschap de vervangingstermijn van de leidingen beter bepalen, stelt Acquaint dat de tool in binnen- en buitenland inzet. “Naast Wetterskip Fryslân hebben we al voor 14 van de 21 waterschappen in Nederland gewerkt en internationaal hebben we al projecten mogen doen in de Verenigde Staten, Qatar, België, Frankrijk, Polen en Engeland”, zegt ceo Erik Driessen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.