secundair logo knw 1

De innovatieve inspectiemeter Acquarius | Foto Acquaint

Wetterskip Fryslân laat 22 kilometer asbestcementleidingen inspecteren om te bepalen of de vijftig jaar oude persleidingen vervangen moeten worden. De innovatieve inspectiemeter Acquarius van het in Leeuwarden gevestigde bedrijf Acquaint werd daartoe gisteren ingezet. Het is voor het eerst dat de tool in Friesland wordt toegepast, laat het bedrijf weten. 

De asbestcement persleidingen in Friesland zijn aan het einde van hun technische levensduur. Van asbest is bekend dat deze gevaarlijk is voor de gezondheid als vrijgekomen vezels worden ingeademd. In het verleden zijn asbesthoudende materialen veel gebruikt, zoals in gebouwen en woningen. Met cement als bindmiddel werd asbest ook veel verwerkt als materiaal in de productie van leidingen. Van deze toepassing wordt gesteld dat er nauwelijks vezels vrijkomen als het materiaal in goede staat verkeert.

Van de 822 kilometer persleidingen die Wetterskip Fryslân in beheer heeft, bestaat zo’n 39 kilometer uit asbestcementleidingen. Op dit moment worden drie asbestcement persleidingen bij Buitenpost, Zwaagwesteinde en Opeinde door Wetterskip Fryslân vervangen. Ze liggen in kwetsbare natuurgebieden of hebben breuken waardoor vervanging noodzakelijk is. Om te bepalen of de resterende 22 kilometer ook aan vervanging toe is, laat het waterschap de asbestcementleidingen eerst inspecteren.

Gisteren werd de ondergrondse afvalwaterleiding in Noordwolde onderzocht. Via de persleiding wordt het afvalwater van inwoners en bedrijven in de omgeving van Noordwolde, Boijl en Elsloo naar de rioolwaterzuivering in Wolvega gepompt. 

De Acquarius, een 1 meter lange schuimprop, deed er zo’n 5 uur over om de 6 kilometer lange leiding te inspecteren. De schuimprop, die normaal gesproken wordt gebruikt bij het reinigen van pijpleidingen, is uitgerust met een groot aantal ultrasone sensoren. Deze zenden geluidsgolven uit waarmee eventuele afwijkingen (corrosie, uitloging, H2S-aantasting en lekkages) in de wand of de verbindingen van de pijpleiding worden opgespoord. Daarnaast beschikt de inspectiemeter over diverse andere sensoren die de exacte ligging (lengte, breedte en diepte) van de leiding detecteren.

De Acquarius verstuurt de gemeten data naar een cloud-platform. Analyse van de gegevens geeft inzicht in de conditie van de leiding. Zo kan het waterschap de vervangingstermijn van de leidingen beter bepalen, stelt Acquaint dat de tool in binnen- en buitenland inzet. “Naast Wetterskip Fryslân hebben we al voor 14 van de 21 waterschappen in Nederland gewerkt en internationaal hebben we al projecten mogen doen in de Verenigde Staten, Qatar, België, Frankrijk, Polen en Engeland”, zegt ceo Erik Driessen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost