secundair logo knw 1

Remco Boer (l) en Peter Smit openen de ICEAS-zuivering op de rwzi in Weesp

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft afgelopen week twee nieuwe installaties gemarkeerd met een officiële ingebruikname. Het betrof de nieuwe groengasinstallatie in het westelijk havengebied (rwzi-west) van Amsterdam en het innovatieve zuiveringssysteem ICEAS op de rioolwaterzuivering in Weesp.

Zowel de groengasinstallatie als het ICEAS-systeem is al enige tijd in gebruik, maar beide gelden als nieuwe ontwikkelingen. Op rwzi-west wordt jaarlijks circa 9,7 miljoen m3 groengas geproduceerd en daarmee levert het waterschap ongeveer 5 procent van het landelijk aanbod van groengas en is daarmee één van de grootste groengasproducenten van Nederland, aldus AGV. Het groengas wordt geleverd als brandstof voor (vracht)auto's, maar gaat ook deels naar het aardgasnet voor stadsverwarming in Amsterdam.

AGV Groengas 800 Sander Mager tankt groengas“Door de productie van groengas leveren we, vanuit één van onze kerntaken, een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en de circulaire economie”, zegt dagelijks bestuurder Sander Mager. Met de productie realiseert het waterschap een CO2-reductie van 26.200 ton per jaar.

ICEAS
In Weesp wordt op de rwzi voor het eerst in Nederland het innovatieve ICEAS-systeem van watertechnologiebedrijf Xylem op volledige schaal toegepast. Bijzonder kenmerk van de installatie is dat het gehele zuiveringsproces in één stap, verdeeld over twee tanks, plaatsvindt. Daardoor zijn er geen voorbezink- en nabezinktank met bijbehorende installaties nodig.

Dit levert veel duurzaamheids- en onderhoudsvoordelen op: het systeem is energiezuinig en er zijn minder tanks nodig waardoor er bij de bouw minder grondstoffen nodig zijn, aldus het waterschap. De nieuwe rwzi is gebouwd naast de oude en inmiddels gesloopte installatie waarin de gedateerde technologie van oxidatiebedden werd gebruikt.


LEES OOK HET VAKARTIKEL: Bouwinformatiemanagement in de zuiveringspraktijk bij nieuwbouw rwzi Weesp


Na de opstart in 2020 van het ICAES-systeem moesten enkele problemen in de zuivering worden verholpen, zoals een gebrekkige bezinking van het slib door toedoen van de onbekende bacterie ThiothrixHet duurde enige tijd voordat het proces naar behoren werkte, pas in augustus van dit jaar werd de installatie door hoofdaannemer Mobilis overgedragen aan AGV. 

Vorige week werd de installatie geopend door dagelijks bestuurder Peter Smit van AGV en Remco Hoeboer, directeur Mobilis met een symbolische druk op de knop van de ICEAS-zuivering. In een aansluitend symposium werden de ervaringen met het nieuwe systeem gedeeld.

 

MEER INFORMATIE
H2O actueel: Nieuwe rwzi Weesp met compacte ICEAS-zuivering opgeleverd
H2O actueel: Groen licht voor productie groengas in Amsterdam West, maar daarmee is de kous nog niet af

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.