secundair logo knw 1

Remco Boer (l) en Peter Smit openen de ICEAS-zuivering op de rwzi in Weesp

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft afgelopen week twee nieuwe installaties gemarkeerd met een officiële ingebruikname. Het betrof de nieuwe groengasinstallatie in het westelijk havengebied (rwzi-west) van Amsterdam en het innovatieve zuiveringssysteem ICEAS op de rioolwaterzuivering in Weesp.

Zowel de groengasinstallatie als het ICEAS-systeem is al enige tijd in gebruik, maar beide gelden als nieuwe ontwikkelingen. Op rwzi-west wordt jaarlijks circa 9,7 miljoen m3 groengas geproduceerd en daarmee levert het waterschap ongeveer 5 procent van het landelijk aanbod van groengas en is daarmee één van de grootste groengasproducenten van Nederland, aldus AGV. Het groengas wordt geleverd als brandstof voor (vracht)auto's, maar gaat ook deels naar het aardgasnet voor stadsverwarming in Amsterdam.

AGV Groengas 800 Sander Mager tankt groengas“Door de productie van groengas leveren we, vanuit één van onze kerntaken, een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en de circulaire economie”, zegt dagelijks bestuurder Sander Mager. Met de productie realiseert het waterschap een CO2-reductie van 26.200 ton per jaar.

ICEAS
In Weesp wordt op de rwzi voor het eerst in Nederland het innovatieve ICEAS-systeem van watertechnologiebedrijf Xylem op volledige schaal toegepast. Bijzonder kenmerk van de installatie is dat het gehele zuiveringsproces in één stap, verdeeld over twee tanks, plaatsvindt. Daardoor zijn er geen voorbezink- en nabezinktank met bijbehorende installaties nodig.

Dit levert veel duurzaamheids- en onderhoudsvoordelen op: het systeem is energiezuinig en er zijn minder tanks nodig waardoor er bij de bouw minder grondstoffen nodig zijn, aldus het waterschap. De nieuwe rwzi is gebouwd naast de oude en inmiddels gesloopte installatie waarin de gedateerde technologie van oxidatiebedden werd gebruikt.


LEES OOK HET VAKARTIKEL: Bouwinformatiemanagement in de zuiveringspraktijk bij nieuwbouw rwzi Weesp


Na de opstart in 2020 van het ICAES-systeem moesten enkele problemen in de zuivering worden verholpen, zoals een gebrekkige bezinking van het slib door toedoen van de onbekende bacterie ThiothrixHet duurde enige tijd voordat het proces naar behoren werkte, pas in augustus van dit jaar werd de installatie door hoofdaannemer Mobilis overgedragen aan AGV. 

Vorige week werd de installatie geopend door dagelijks bestuurder Peter Smit van AGV en Remco Hoeboer, directeur Mobilis met een symbolische druk op de knop van de ICEAS-zuivering. In een aansluitend symposium werden de ervaringen met het nieuwe systeem gedeeld.

 

MEER INFORMATIE
H2O actueel: Nieuwe rwzi Weesp met compacte ICEAS-zuivering opgeleverd
H2O actueel: Groen licht voor productie groengas in Amsterdam West, maar daarmee is de kous nog niet af

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.