secundair logo knw 1

Remco Boer (l) en Peter Smit openen de ICEAS-zuivering op de rwzi in Weesp

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft afgelopen week twee nieuwe installaties gemarkeerd met een officiële ingebruikname. Het betrof de nieuwe groengasinstallatie in het westelijk havengebied (rwzi-west) van Amsterdam en het innovatieve zuiveringssysteem ICEAS op de rioolwaterzuivering in Weesp.

Zowel de groengasinstallatie als het ICEAS-systeem is al enige tijd in gebruik, maar beide gelden als nieuwe ontwikkelingen. Op rwzi-west wordt jaarlijks circa 9,7 miljoen m3 groengas geproduceerd en daarmee levert het waterschap ongeveer 5 procent van het landelijk aanbod van groengas en is daarmee één van de grootste groengasproducenten van Nederland, aldus AGV. Het groengas wordt geleverd als brandstof voor (vracht)auto's, maar gaat ook deels naar het aardgasnet voor stadsverwarming in Amsterdam.

AGV Groengas 800 Sander Mager tankt groengas“Door de productie van groengas leveren we, vanuit één van onze kerntaken, een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en de circulaire economie”, zegt dagelijks bestuurder Sander Mager. Met de productie realiseert het waterschap een CO2-reductie van 26.200 ton per jaar.

ICEAS
In Weesp wordt op de rwzi voor het eerst in Nederland het innovatieve ICEAS-systeem van watertechnologiebedrijf Xylem op volledige schaal toegepast. Bijzonder kenmerk van de installatie is dat het gehele zuiveringsproces in één stap, verdeeld over twee tanks, plaatsvindt. Daardoor zijn er geen voorbezink- en nabezinktank met bijbehorende installaties nodig.

Dit levert veel duurzaamheids- en onderhoudsvoordelen op: het systeem is energiezuinig en er zijn minder tanks nodig waardoor er bij de bouw minder grondstoffen nodig zijn, aldus het waterschap. De nieuwe rwzi is gebouwd naast de oude en inmiddels gesloopte installatie waarin de gedateerde technologie van oxidatiebedden werd gebruikt.


LEES OOK HET VAKARTIKEL: Bouwinformatiemanagement in de zuiveringspraktijk bij nieuwbouw rwzi Weesp


Na de opstart in 2020 van het ICAES-systeem moesten enkele problemen in de zuivering worden verholpen, zoals een gebrekkige bezinking van het slib door toedoen van de onbekende bacterie ThiothrixHet duurde enige tijd voordat het proces naar behoren werkte, pas in augustus van dit jaar werd de installatie door hoofdaannemer Mobilis overgedragen aan AGV. 

Vorige week werd de installatie geopend door dagelijks bestuurder Peter Smit van AGV en Remco Hoeboer, directeur Mobilis met een symbolische druk op de knop van de ICEAS-zuivering. In een aansluitend symposium werden de ervaringen met het nieuwe systeem gedeeld.

 

MEER INFORMATIE
H2O actueel: Nieuwe rwzi Weesp met compacte ICEAS-zuivering opgeleverd
H2O actueel: Groen licht voor productie groengas in Amsterdam West, maar daarmee is de kous nog niet af

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.