secundair logo knw 1

Het Franse afvalverwerking- en waterzuiveringsconcern Veolia en de Japanse handelsonderneming Itochu gaan een grote ontziltingsinstallatie bouwen in de stad Oxagon, onderdeel van het Saoedische innovatieproject Neom. De fabriek krijgt een productiecapaciteit van 500.000 kubieke meter per dag en wordt volledig aangedreven met hernieuwbare energie.

Neom is gesitueerd in het uiterste noordwesten van Saoedi-Arabië en is een project van de Saoedische overheid. Doel is om een nieuwe duurzame en innovatieve stad te ontwikkelen aan de Rode Zee, in een gebied dat geldt als speciale economische zone.

Enowa, dochteronderneming van Neom, heeft vorige week met Veolia en Itochu een intentieverklaring getekend voor de bouw van de ontziltingsfabriek. Het zal wereldwijd de eerste installatie worden, zo is de claim, die koolstofvrij met hernieuwbare energie zout water omzet in zoet water.

De nieuwe installatie moet een sleutelrol spelen in de verwezenlijking van Enowa’s ambities om voor Neom een duurzame watervoorziening te ontwikkelen voor huishoudelijk, industrieel en commercieel gebruik. De installatie moet wereldwijd de standaard worden voor geïntegreerde duurzame watersystemen in waterarme regio's. De intentie van Enowa is dan ook om de technologie te exporteren. 

De fabriek in Oxagon wordt uitgerust met geavanceerde membraantechnologie, waarmee naast ontzilt water ook geconcentreerde pekelstromen worden geproduceerd. Van deze pekel, die gewoonlijk wordt beschouwd als afvalproduct bij ontzilting, maakt Enowa nieuwe producten en materialen (boor, kalium, gips, magnesium en zeldzame metaalgrondstoffen), bestemd voor de lokale industrie of de export.

In 2024 moet de installatie het eerste zoet water gaan produceren. in 2025 moet de fabriek volledig in bedrijf zijn. Dan zal de installatie circa 30 procent van de totale watervraag van Neom leveren, aldus Enowa.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.