Toray Industries heeft een materiaal voor membranen voor omgekeerde osmose ontwikkeld, waarmee de opbrengst van schoon water bij gelijkblijvend energiegebruik met zo'n twee derde kan toenemen.
Het bedrijf presenteerde deze innovatie op het International Desalination Association's World Congress, dat in oktober plaatsvond in Dubai. Het materiaal is met name bedoeld voor ontziltingsinstallaties.
Het Japanse bedrijf laat weten dat de technologie zal worden toepgepast in een nieuw te bouwen ontziltingsinstallatie in Brazilië, de grootste in het land met een capaciteit van 12.000 kubieke meters per dag, die kan worden uitgebreid tot 24.000 en 36.000 m3/per dag. De fabriek wordt gebouwd in opdracht van staalproducent Arcelor Mittal Tubarão.
Minder energie
De prestaties van membranen zijn de afgelopen jaren vooral gegroeid op het gebied van energiegebruik, aldus Toray Industries. Dankzij de nieuwe materialen waarvan de membranen worden gemaakt, is er steeds minder energie nodig om het te zuiveren water er doorheen te pompen.
Het door Toray ontwikkelde materiaal past in deze trend. Met dezelfde druk kan hier tot 70 procent meer water doorheen stromen, zonder dat, zo is de claim, het zuiverend vermogen afneemt. Zo houdt het nieuwe materiaal 99,8 procent van het zout tegen.
Drie lagen
Het materiaal bestaat uit drie lagen. De dragende laag bestaat uit een substraat van PET. Hierop ligt een membraan van polysulfon, dat de derde laag ondersteunt, die de eigenlijke filterende werking van het membraan voor zijn rekening neemt.
Deze laag is gemaakt van een polyamide. De laag is minimaal 100 nanometer dik en heeft uitstulpingen met een dikte tot 200 nanometer. De oppervlaktestructuur en de vorm van de uitstulpingen zijn toegesneden op ontzilting en bepalen de werking van het membraan.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?