secundair logo knw 1

Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) verlengt de Nederlandse toelating van de biociden HW Bifipro en HW Bifipro Cool tot 1 juli 2033. De technieken van waterbedrijf Holland Water worden toegepast in de bestrijding van legionella in respectievelijk drinkwaterinstallaties en natte koeltorens.

Bifipro is een door Holland Water ontwikkeld gepatenteerd waterbehandelingssysteem, gebaseerd op gebruik van koper- en zilverionisatie. Door koper- en zilverionen in de juiste dosering aan een watersysteem toe te voegen, hebben bacteriën zoals legionella geen kans meer om zich te ontwikkelen, te vermeerderen en te verspreiden, claimt het bedrijf. De toepassing is uitgerust met een doseringstechnologie waarmee precies genoeg koper- en zilverionen worden toegevoegd om het (drink)water op een natuurlijke wijze te ontdoen van bio-film en legionellabacteriën.

De afgelopen jaren heeft Holland Water onderzoek gedaan naar mogelijke verfijningen van het doseringssysteem, laat het bedrijf weten. Aan het onderzoek leverden onderzoeksbureaus als KWR Water Research Institute en GeoConnect bijdragen.

Mede op basis van het onderzoek past het bedrijf per 1 juli 2023 de koper- en zilverionisatiemethodiek met nieuwe doseringsvarianten aan. Dat gebeurt op basis van ‘intermitterend doseren’. “Dit is een unieke doseringsoplossing waarbij de koper- en zilverionen op discontinue wijze aan een specifiek deel van het water worden toegevoegd aan de hand van een uitgekiend algoritme”, aldus het bedrijf.

Met deze methodiek kunnen bacteriën gerichter worden bestreden, zo is de claim. “Dat maakt het mogelijk om met minder koper- en zilverionen een even hoge of zelfs hogere mate van werkzaamheid te realiseren.”

Het bedrijf schrijft dat de nieuwe methodiek ‘in nauw overleg’ met het Ctgb is ontwikkeld. Dat heeft recent het besluit genomen om toelating van het gebruik van de techniek te verlengen.

 

LEES OOK
H2O techniek: Legionellabestrijder Holland Water wil na kapitaalinjectie verder groeien

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.