secundair logo knw 1

Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) verlengt de Nederlandse toelating van de biociden HW Bifipro en HW Bifipro Cool tot 1 juli 2033. De technieken van waterbedrijf Holland Water worden toegepast in de bestrijding van legionella in respectievelijk drinkwaterinstallaties en natte koeltorens.

Bifipro is een door Holland Water ontwikkeld gepatenteerd waterbehandelingssysteem, gebaseerd op gebruik van koper- en zilverionisatie. Door koper- en zilverionen in de juiste dosering aan een watersysteem toe te voegen, hebben bacteriën zoals legionella geen kans meer om zich te ontwikkelen, te vermeerderen en te verspreiden, claimt het bedrijf. De toepassing is uitgerust met een doseringstechnologie waarmee precies genoeg koper- en zilverionen worden toegevoegd om het (drink)water op een natuurlijke wijze te ontdoen van bio-film en legionellabacteriën.

De afgelopen jaren heeft Holland Water onderzoek gedaan naar mogelijke verfijningen van het doseringssysteem, laat het bedrijf weten. Aan het onderzoek leverden onderzoeksbureaus als KWR Water Research Institute en GeoConnect bijdragen.

Mede op basis van het onderzoek past het bedrijf per 1 juli 2023 de koper- en zilverionisatiemethodiek met nieuwe doseringsvarianten aan. Dat gebeurt op basis van ‘intermitterend doseren’. “Dit is een unieke doseringsoplossing waarbij de koper- en zilverionen op discontinue wijze aan een specifiek deel van het water worden toegevoegd aan de hand van een uitgekiend algoritme”, aldus het bedrijf.

Met deze methodiek kunnen bacteriën gerichter worden bestreden, zo is de claim. “Dat maakt het mogelijk om met minder koper- en zilverionen een even hoge of zelfs hogere mate van werkzaamheid te realiseren.”

Het bedrijf schrijft dat de nieuwe methodiek ‘in nauw overleg’ met het Ctgb is ontwikkeld. Dat heeft recent het besluit genomen om toelating van het gebruik van de techniek te verlengen.

 

LEES OOK
H2O techniek: Legionellabestrijder Holland Water wil na kapitaalinjectie verder groeien

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.