secundair logo knw 1

Foto SusPhos

SusPhos is een Nederlandse start-up, die een nieuwe methode ontwikkelt om fosfaat en andere stoffen te winnen uit afvalstromen van waterzuiveringsinstallaties en de industrie. De bedoeling is dat de teruggewonnen stoffen worden gebruikt in producten zoals kunstmest en vlamvertragers.

SusPhos heeft een reactor op laboratoriumschaal ontwikkeld, die uit het mineraal struviet (een afvalproduct van het waterzuiveringsproces) fosfaat, magnesium en ammonium kan winnen. Het jonge bedrijf heeft nu financiering ter waarde van een half miljoen euro beschikbaar om de techniek op te schalen, zodat deze geschikt is om op een rwzi op commerciële schaal te functioneren.

Het bedrijf werkt hierbij samen met Paques. "We verwachten dat we in april of mei volgend jaar een installatie gereed hebben, die op de waterzuiveringsinstallatie van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden komt te staan", zegt SusPhos-directeur Marissa de Boer.

Paques Technology
De installatie wordt gebouwd bij Paques Technology en zal gebruikt worden op de rwzi van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden. Naast Paques is AquaMinerals een samenwerkingspartner van SusPhos. Het bedrijf is betrokken bij het onderzoek naar de kwaliteit van struviet en naar de mogelijkheid om dit mineraal van waterschappen te gebruiken als grondstof voor SusPhos.

SusPhos richt zich niet alleen op waterschappen. Volgens De Boer kunnen slachterijen en bedrijven die aardappelen verwerken eveneens gebruik maken van de technologie. Ook deze bedrijven hebben fosfaatrijk afvalwater.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…