secundair logo knw 1

Wavin brengt het StormHarvester beheersysteem op de markt. Met het systeem kan regenwater opgevangen, geïnfiltreerd en hergebruikt worden. Het is Wavin’s antwoord op de vraag naar meer dynamische waterberging. “Met deze techniek gaan we neerslag meer zien als een kans, in plaats van een bedreiging”, zegt Wim Vandecauter, business developer manager bij Wavin.

Wim Vandecauter 180 vk Wim VandecauterHet beheersysteem bestaat uit een telemetrie installatie en een vlinderklep, die beide aangesloten dienen te worden op een ondergrondse waterbuffer, zoals een krattensysteem. Telemetrie stuurt de klep aan op basis van de beschikbare ruimte in het bekken, data en de te verwachten regenbui. Algoritmen bepalen hoe laat de klep opengaat. Zo blijft de buffer ten alle tijde gevuld en vermijdt het piekbelastingen voor de riolering, aldus Wavin.

Luchtdrukmetingen
“Het systeem berekent hoeveel regenwater er gaat vallen en hoeveel water uit de buffer moet lopen om het opnieuw aan te vullen”, vertelt Vandecauter. “Het gebruikt meerdere indicatoren; sensoren, luchtdrukmetingen, en weerdata. Elke 15 minuten bekijkt het de nieuwe voorspellingen. We ontwikkelden een algoritme dat daar conclusies uit trekt. Neerslag? Dan loopt het systeem tot een bepaalde hoeveelheid leeg, voordat de bui valt.”

Infiltratiesystemen staan volgens Vandecauter voor 95 procent van de tijd leeg. “Onnodig”, zegt hij. Bovendien kan het een uitdaging zijn om in een moeilijk doorlatende grond het water te laten infiltreren. Indien gewenst infiltreert StormHarvester geleidelijk. “Wat we zien is dat men op veel plekken zo snel mogelijk van het regenwater af wil. Er is een groeiende vrees voor overstromingen, terwijl het regenwater een waardevolle bron is voor beregening of voor sanitaire doeleinden.”

Waterstress
Ook hoopt Vandecauter met het regenwaterbeheersysteem een oplossing te bieden voor waterstress. “Op veel plekken in de wereld wordt er beregend met drinkwater. Met StormHarvester kan dat met regenwater. Ook in droge periodes omdat je heel dynamisch bent met de berging van regenwater in de buffer. Dit zorgt ervoor dat je drinkwatergebruik reduceert, regenwater kan hergebruiken in droge periodes en zorgt voor verkoeling met het beregenen van groen.”

Momenteel is StormHarvester op diverse locaties in Nederland, Duitsland en België in gebruik. “In België is het verplicht regenwater te hergebruiken voor het spoelen van toiletten. Naast overheidsinstanties hebben we ook particuliere klanten. Iedere klant heeft inzicht in een digitaal platform. Het is een slim, dynamisch systeem dat rekening houdt met toekomstige buien. Naar dit soort systemen gaan we steeds meer toe.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.