secundair logo knw 1

Lapinus levert 2.500 m3 Rockflow voor waterberging

De Limburgse gemeente Maasgouw heeft de primeur voor de toepassing van Rockflow als regenriool en waterberging onder verschillende straten. Rockflow is een materiaal van steenwol, dat wordt geproduceerd door Rockwool.

Maasgouw had al ervaring met Rockflow onder speeltuinen en parkeerplaatsen. Op grond van de goede ervaringen hiermee besloot de gemeente om Rockflow toe te passen als regenriool onder bijna drie kilometer straat. Er wordt 2.500 m3 van het materiaal aangebracht. Eind dit jaar moet het project gereed zijn. Het is goed denkbaar dat later ook in andere straten in de gemeente het regenwaterriool vervangen wordt door Rockflow.

Hemelwater van daken en straten wordt via regenpijpen en goten afgevoerd naar ondergrondse waterbergingen. De steenwol elementen nemen het water op en geven gedoseerd af aan de bodem. Rockflow zorgt dat hemelwater niet meer in het vuilwaterriool terecht komt en voorkomt daarmee wateroverlast bij extreme regenval.

De opname van hemelwater geschiedt relatief snel doordat de steenwol zeer open is. Door deze eigenschap kan steenwol bovendien ongeveer tweemaal zoveel water opnemen als soortgelijke oplossingen zoals lava en grind of krattensystemen. Hierdoor is er minder materiaal nodig en hoeft er minder grond uitgegraven te worden bij dezelfde opslagcapaciteit. Dankzij de geringe poriegrootte van de steenwol (minder dan 40 μm) kunnen zandkorrels uit de bodem er niet binnendringen.

De waterafgifte vindt binnen maximaal 24 uur plaats. Dat is afhankelijk van de natheid van de bodem. Bij een relatief droge bodem kan het in 4 tot 5 uur. In geval van volledige verzadiging van de bodem is infiltratie niet meer mogelijk en wordt het water op vier punten geloosd op de Maas.

Het stelsel is ontworpen door Ducot Engineering & Advies en geleverd door Lapinus; een dochteronderneming van Rockwool.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/