secundair logo knw 1

Foto: Sprankelend fotografie / Aquatech

REDstack heeft de eigen prijzenkast flink gevuld bij de Aquatech Innovation Award. Het Friese bedrijf is algemeen winnaar geworden en sleepte tevens twee categorieprijzen binnen. Ook voor Acquaint en FactoryLab is er succes.

De prijsuitreiking was op de openingsdag (6 november) van de vakbeurs Aquatech, die tot en met donderdag in RAI Amsterdam wordt gehouden. REDstack bv was genomineerd met twee innovaties: EDBM ElectroMembrane Stack in de categorie Afvalwaterbehandeling en Blue Energy in de categorie van innovaties die nog niet commercieel op de markt zijn gebracht. Beide nominaties werden verzilverd. Daarmee was de koek niet op, want de jury kende aan de stack ook de ‘overall award’ toe.

De Aquatech Innovation Award is bedoeld als erkenning van innovaties van wereldklasse en de nieuwste technologische ontwikkelingen. Er was een recordaantal van 92 inzendingen. De jury onder leiding van Cees Buisman (hoogleraar biologische kringlooptechnologie aan Wageningen University & Research en wetenschappelijk directeur van Wetsus) nomineerde eerst veertien innovaties in vijf categorieën en bepaalde daarna de prijswinnaars.

Energiewinning met zoet en zout water
Volgens de jury speelt REDstack een cruciale rol bij het helpen opschalen van elektroactieve membranen. Ook hebben deze membranen het vermogen om meerdere systemen te verbinden.

Het bedrijf richt zich op ‘Reverse ElectroDialysis’. Hiermee wordt duurzame energie opgewekt uit zoet en zout water, wat Blue Energy wordt genoemd. Het zoete en zoute water worden geleid langs een membraanstapel in een behuizing, de RED-stack, waar ze worden gemengd. Met dit proces wordt elektrische energie gewonnen.

De EDBM ElectroMembrane Stack kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen voor terugwinning. REDstack geeft als voorbeelden het afvangen van koolstof, het terugwinnen van ammoniak uit afvalstromen en het terugwinnen van lithium.

Meer Nederlands succes
Er was nog meer Nederlands succes, want Acquaint en FactoryLab vielen eveneens in de prijzen. In de categorie Transport en process & control behaalde Acquaint de winst met het Inline Pipeline Inspection Dashboard. Hiermee worden investeringsbeslissingen gemakkelijker.

FactoryLab ging met de zege aan de haal in de categorie Watervoorraad (drinkwater en schoon water). Dat was voor ClipR, een draadloze sensor om de temperatuur van warme en koude waterleidingen te meten en te monitoren.

Twee buitenlandse winnaars
Er zijn ook twee buitenlandse prijswinnaars. De jury koos voor NEAT (afkorting van New Environmental Approach to Treatment) van Sudoc. De innovatie was genomineerd in de categorie Groene chemicaliën voor watertechnologie.

De waterprofessionals konden stemmen voor de Aquatech Community Award. Deze prijs ging naar het Italiaanse bedrijf Sanipur voor Zero.B. Dat is een biobased, ecovriendelijke technologie waarmee biofilm wordt verwijderd in systemen voor waterdistributie. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn