secundair logo knw 1

Foto: Sprankelend fotografie / Aquatech

REDstack heeft de eigen prijzenkast flink gevuld bij de Aquatech Innovation Award. Het Friese bedrijf is algemeen winnaar geworden en sleepte tevens twee categorieprijzen binnen. Ook voor Acquaint en FactoryLab is er succes.

De prijsuitreiking was op de openingsdag (6 november) van de vakbeurs Aquatech, die tot en met donderdag in RAI Amsterdam wordt gehouden. REDstack bv was genomineerd met twee innovaties: EDBM ElectroMembrane Stack in de categorie Afvalwaterbehandeling en Blue Energy in de categorie van innovaties die nog niet commercieel op de markt zijn gebracht. Beide nominaties werden verzilverd. Daarmee was de koek niet op, want de jury kende aan de stack ook de ‘overall award’ toe.

De Aquatech Innovation Award is bedoeld als erkenning van innovaties van wereldklasse en de nieuwste technologische ontwikkelingen. Er was een recordaantal van 92 inzendingen. De jury onder leiding van Cees Buisman (hoogleraar biologische kringlooptechnologie aan Wageningen University & Research en wetenschappelijk directeur van Wetsus) nomineerde eerst veertien innovaties in vijf categorieën en bepaalde daarna de prijswinnaars.

Energiewinning met zoet en zout water
Volgens de jury speelt REDstack een cruciale rol bij het helpen opschalen van elektroactieve membranen. Ook hebben deze membranen het vermogen om meerdere systemen te verbinden.

Het bedrijf richt zich op ‘Reverse ElectroDialysis’. Hiermee wordt duurzame energie opgewekt uit zoet en zout water, wat Blue Energy wordt genoemd. Het zoete en zoute water worden geleid langs een membraanstapel in een behuizing, de RED-stack, waar ze worden gemengd. Met dit proces wordt elektrische energie gewonnen.

De EDBM ElectroMembrane Stack kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen voor terugwinning. REDstack geeft als voorbeelden het afvangen van koolstof, het terugwinnen van ammoniak uit afvalstromen en het terugwinnen van lithium.

Meer Nederlands succes
Er was nog meer Nederlands succes, want Acquaint en FactoryLab vielen eveneens in de prijzen. In de categorie Transport en process & control behaalde Acquaint de winst met het Inline Pipeline Inspection Dashboard. Hiermee worden investeringsbeslissingen gemakkelijker.

FactoryLab ging met de zege aan de haal in de categorie Watervoorraad (drinkwater en schoon water). Dat was voor ClipR, een draadloze sensor om de temperatuur van warme en koude waterleidingen te meten en te monitoren.

Twee buitenlandse winnaars
Er zijn ook twee buitenlandse prijswinnaars. De jury koos voor NEAT (afkorting van New Environmental Approach to Treatment) van Sudoc. De innovatie was genomineerd in de categorie Groene chemicaliën voor watertechnologie.

De waterprofessionals konden stemmen voor de Aquatech Community Award. Deze prijs ging naar het Italiaanse bedrijf Sanipur voor Zero.B. Dat is een biobased, ecovriendelijke technologie waarmee biofilm wordt verwijderd in systemen voor waterdistributie. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....
Doekjes niet meer produceren. De mensen luisteren toch niet . In de Vinex- wijken was en is dit een groot probleem.