NX Filtration zet de samenwerking met het Belgische bedrijf Ekopak voort. Het betreft een een regenwaterrecuperatieproject in Vlaanderen, waarbij regenwater wordt opgewaardeerd voor industrieel gebruik. Ekopak ontwikkelde een waterzuiveringssysteem op basis van directe nanofiltratie (dNF) met een capaciteit van 20 m3/u. Op basis van positieve resultaten wordt deze installatie nu uitgebreid met 40 m3/u extra capaciteit, aldus een persverklaring.

Ekopak, dat samen met partners Water-Link, PMV en Aquafin in de Antwerpse haven de 'waterfabriek van de toekomst' bouwt, een project van 108 miljoen euro, is gespecialiseerd in gedecentraliseerde circulaire wateroplossingen. Het richt zich op optimaliseren van het waterverbruik met waterzuiveringseenheden in containers die waterbronnen buiten het net, zoals regenwater, oppervlaktewater en/of afvalwater omzetten in gezuiverd water dat kan worden gebruikt en hergebruikt in de industriële processen van de klant.

Onder de noemer 'Water as a Service', kortweg 'WaaS', installeert het bedrijf zuiveringscontainers bij bedrijven om hun afvalwater te zuiveren en te hergebruiken. ''Niet elk bedrijf heeft de middelen en de kennis om zélf te investeren in waterzuivering", zei CEO Pieter Loose afgelopen zomer tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

''Het proces is niet altijd eenvoudig: de kwaliteit van het afvalwater varieert voortdurend. En elk productieproces heeft z'n eigen kenmerken. Dus doen wij de investering en het onderhoud van de installatie en betaalt de klant alleen voor het water dat hij verbruikt. Dat is voor hen goedkoper en wij zijn een duurzame waterleverancier."

In het genoemde regenwaterrecuperatieproject werkt het bedrijf samen met NX Filtration dat de directe nanofiltratiemembranen levert. De membranen verwijderen microverontreinigingen (waaronder geneesmiddelen, medicijnresten, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics, uit het water. Deze ‘efficiënte verwijdering’ past Ekopak goed, blijkt uit een reactie van Loose. Zoals ook het beperkte gebruik van energie en het zuiveren zonder gebruik van chemicaliën goed aansluiten bij de ‘duurzame kernwaarden’ van het Belgische bedrijf.