secundair logo knw 1

NX Filtration zet de samenwerking met het Belgische bedrijf Ekopak voort. Het betreft een een regenwaterrecuperatieproject in Vlaanderen, waarbij regenwater wordt opgewaardeerd voor industrieel gebruik. Ekopak ontwikkelde een waterzuiveringssysteem op basis van directe nanofiltratie (dNF) met een capaciteit van 20 m3/u. Op basis van positieve resultaten wordt deze installatie nu uitgebreid met 40 m3/u extra capaciteit, aldus een persverklaring.

Ekopak, dat samen met partners Water-Link, PMV en Aquafin in de Antwerpse haven de 'waterfabriek van de toekomst' bouwt, een project van 108 miljoen euro, is gespecialiseerd in gedecentraliseerde circulaire wateroplossingen. Het richt zich op optimaliseren van het waterverbruik met waterzuiveringseenheden in containers die waterbronnen buiten het net, zoals regenwater, oppervlaktewater en/of afvalwater omzetten in gezuiverd water dat kan worden gebruikt en hergebruikt in de industriële processen van de klant.

Onder de noemer 'Water as a Service', kortweg 'WaaS', installeert het bedrijf zuiveringscontainers bij bedrijven om hun afvalwater te zuiveren en te hergebruiken. ''Niet elk bedrijf heeft de middelen en de kennis om zélf te investeren in waterzuivering", zei ceo Pieter Loose afgelopen zomer tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

''Het proces is niet altijd eenvoudig: de kwaliteit van het afvalwater varieert voortdurend. En elk productieproces heeft z'n eigen kenmerken. Dus doen wij de investering en het onderhoud van de installatie en betaalt de klant alleen voor het water dat hij verbruikt. Dat is voor hen goedkoper en wij zijn een duurzame waterleverancier."

In het genoemde regenwaterrecuperatieproject werkt het bedrijf samen met NX Filtration dat de directe nanofiltratiemembranen levert. De membranen verwijderen microverontreinigingen (waaronder geneesmiddelen, medicijnresten, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics, uit het water. Deze ‘efficiënte verwijdering’ past Ekopak goed, blijkt uit een reactie van Loose. Zoals ook het beperkte gebruik van energie en het zuiveren zonder gebruik van chemicaliën goed aansluiten bij de ‘duurzame kernwaarden’ van het Belgische bedrijf.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.