secundair logo knw 1

De zuiveringsmodules van NX Filtration

NX Filtration, leverancier van directe holle vezel nanofiltratie technologie, heeft in 2023 een voorlopige omzet gerealiseerd van 8 miljoen euro. Dat is minder dan verwacht. Het bedrijf ging uit van een omzet tussen de 10 en 14 miljoen euro. Als oorzaak noemt de producent de lange doorlooptijden om pilotprojecten om te zetten in grote full-scale projecten.

Door de lange doorlooptijden heeft de uitrol van het businessplan inmiddels een vertraging opgelopen van anderhalf jaar. Ceo Jeroen Pynenburg spreekt in een persverklaring daar zijn teleurstelling uit over. Hij memoreert daarbij dat NX Filtration ook te maken heeft met het huidige financieringsklimaat dat een negatieve invloed heeft op de investeringsplannen van de eindklanten.

Toch blijft de producent van de holle vezel nanofiltratie optimistisch. Voor 2024 voorziet het bedrijf een omzet van meer dan 16 miljoen euro. “We zien sterkere markttrends dan ooit om wereldwijde waterproblemen aan te pakken met veel landen die regelgeving en investeringsplannen implementeren.”

Daarnaast maakt het bedrijf ‘grote stappen voorwaarts’ in de leverings- en samenwerkingsovereenkomsten (OEM) met grote concerns als Veolia, Suez, Nijhuis Saur en Aqualia. Ook is er sprake van herhalingsorders van bestaande partners in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië.

De bouw van de nieuwe fabriek in Hengelo ligt voorts op schema. “We verwachten dat onze huidige kaspositie (ongeveer 50 miljoen euro ultimo 2023) voldoende is om de bouw van onze nieuwe megafabriek en onze activiteiten in 2024 volledig te financieren”, staat in de persverklaring. De start van de inbedrijfstelling is gepland voor het einde van het eerste kwartaal van 2024. 

In Hengelo gaat NX Filtration op grote schaal membraan modules produceren. De nanofiltratiemembranen verwijderen in één stap microverontreinigingen (waaronder farmaceutica, medicijnen, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics uit afvalwater. Het bedrijf zet sinds een aantal jaren de nieuwe innovatieve zuiveringstechniek wereldwijd in de markt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost