The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovatie in de stedelijke omgeving op de campus van TU Delft, is uitgebreid met het HittePlein. Het plein maakt het mogelijk om innovaties versneld in te voeren, zegt directeur Marjan Kreijns van The Green Village. Het plein is gisteren geopend.

The Green Village startte twee jaar met de WaterStraat. Daar worden innovaties getest om straten en wijken beter bestand te maken tegen extreme neerslag. Op het Hitteplein worden drie innovaties beproefd die zijn ontwikkeld tegen droogte en hittestress. Het concept is regenwater opvangen, vasthouden en teruggeven in tijden van droogte.

Blueboqs
Bluebloqs maakt regenwater beschikbaar voor hergebruik in stedelijk gebied. De innovatie die is ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers en studenten van de TU Delft vangt regenwater op direct onder het maaiveld, zuivert het met een biofilter en slaat het op. Het voegt opvangcapaciteit toe voor hoosbuien en vermindert hittestress in de droge maanden.

Bluebloqs kan worden toegepast op wijk- en straatniveau. Het water kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld fonteinen of voor verkoeling te zorgen via beplanting, zegt Mirthe Snoek van Field Factors dat Bluebloqs heeft ontwikkeld.

Schuurtje
Op het Hitteplein staat ook het Natuurinclusieve Schuurtje: met groen dak en regenwateropvang, biedt dit schuurtje ruimte aan insecten, vlinders en vleermuizen en biedt zo ruimte aan natuur haar plek in de vaak volgebouwde stedelijke omgeving. De schuur is een idee van Atelier Groenblauw en DS Landschapsarchitecten. Het idee is dat het schuurtje wordt geplaatst door bijvoorbeeld woningcorporaties, wat leidt, zo is de claim, tot substantieel minder hittestress.

Rainroad
Ingenieursbureau Movares bedacht Rainroad, een reservoir onder poreuze stenen, dat regenwater opslaat. Het opvangreservoir onder de stoep of parkeerplaats vangt bij hevige buien het overtollige regenwater tijdelijk op. Door dit water in periodes van hitte te laten verdampen, loopt de temperatuur minder hoog op. Bergen van regenwater, ontlast ook het rioolstelsel.

Het systeem bestaat uit meerdere ondergrondse reservoirs. Water dat niet verdampt stroomt naar een lager gelegen reservoir, dat weer in directe verbinding staat met het grondwater. Rainroad kan door de modulaire opzet eenvoudig worden opgeschaald. 

 

LEES OOK
H2O-artikel: Tegels van bagger getest in WaterStraat

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!