0
0
0
s2sdefault

Focus-On is de naam voor een nieuwe joint venture van Krohne en Samson voor de productie van intelligente actuatoren. Ze zijn in staat om zelf te leren en beter te gaan functioneren.

De twee bedrijven versterken met de joint venture de samenwerking die zij al ruim 25 jaar hebben om gezamenlijk componenten te maken voor onder andere de watersector en de procesindustrie. Krohne richt zich met name op meet- en regelsystemen, terwijl Samson zich toelegt op afsluiters en actuatoren.

Focus-on is gevestigd in Dordrecht. Het bedrijf heeft inmiddels zijn eerste intelligente actuator gepresenteerd en zal zijn eerste producten op de markt brengen in het eerste kwartaal van volgend jaar. Voor de toepassing in de watersector ziet het bedrijf vooral mogelijkheden bij de behandeling van afvalwater, waar regelkleppen vaak worden gebruikt bij het mengen van verschillende waterstromen. 

Autonoom
De actuatoren die Focus On ontwikkelt zijn niet alleen in staat om autonoom te functioneren, maar kunnen ook zelf leren om beter te gaan functioneren. Met behulp van kunstmatige intelligentie moeten ze in staat zijn zich aan te passen aan veranderingen in de processen waarin ze functioneren. Sensoren in de actuator meten bijvoorbeeld het debiet, de druk en de temperatuur van de vloeistof die de afsluiter passeert.

De analyse- en besturingssoftware in de actuator kan hieruit de conclusie trekken dat bijvoorbeeld de druk te hoog of te laag dreigt te worden. Door de afsluiter verder te openen of te sluiten kan de druk aangepast worden, zodat schade aan de installatie voorkomen wordt. En dat zonder dat een operator hier op hoeft te letten of in te grijpen.

Een ander voorbeeld is cavitatie; een verschijnsel dat nog regelmatig zorgt voor het niet optimaal functioneren van installaties en dat bovendien tot ernstige schade kan leiden. Een intelligente actuator kan ook dit zien aankomen en voorkomen en kan bovendien gaandeweg leren om dit beter te doen.