secundair logo knw 1

De Ierse start-up Swift Comply introduceert op Aquatech een softwareplatform, waarmee horecazaken en rioolbeheerders kunnen samenwerken om vetophoping in het rioolstelsel tegen te gaan. "Via dit platform kunnen bedrijven bijhouden wat voor vetafscheider ze hebben, wanneer deze wordt geleegd en wat voor onderhoud eraan gepleegd wordt", legt countrymanager Europa Lily Van Hende uit.

Lily Van Hende 180 vk Lily Van Hende"Het platform kan bedrijven ook tijdig waarschuwen dat ze hun vetafscheider moeten laten leeghalen. Voor rioolbeheerders heeft dit als voordeel, dat ze goed inzicht hebben in welke bedrijven een vetafscheider hebben en hoe het staat met het beheer ervan. Het is dus een instrument bij de handhaving van regelgeving voor het lozen op het riool."

Het platform is nu al operationeel in Amsterdam onder de naam vetstrijder.nl. Dit is geen toeval want Swift Comply werkt sinds vorig jaar samen met het Amsterdamse waterbedrijf Waternet. Naast de ontwikkeling en het beheer van het softwareplatform is Swift Comply ook actief met voorlichting.

Campagne in Amsterdam
Het heeft in Amsterdam een uitgebreide campagne georganiseerd om horecazaken voor te lichten over de regelgeving omtrent het lozen van vetten en oliën op het riool en de technische middelen om dit te voorkomen.

Dat is volgens Van Hende hard nodig. "Van de ongeveer 4.000 horecazaken in Amsterdam hebben we er zo'n 2.500 in onze database. Hiervan heeft maar 20 procent een vetafscheider, zo is gebleken uit onze inventarisatie. Waternet dacht dat dit voor 80 procent het geval was."

Als de lozing van vet en olie beperkt wordt, heeft dit grote voordelen. Waternet besteedt jaarlijks ruim 40 miljoen euro aan het verwijderen van vetklompen. Deze kosten nemen naar verwachting toe tot bijna 44 miljoen euro in 2021.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…