secundair logo knw 1

Ceo Karina Peña van FieldFactors hield een pitch bij het WEF I Foto FieldFactors

FieldFactors is in de prijzen gevallen bij het World Economic Forum (WEF) in Davos. De Delftse startup is onderscheiden als Top Innovator vanwege het circulaire watersysteem BlueBloqs.

Daarmee is FieldFactors één van de tien winnaars van de Zero Water Waste Challenge van Uplink, het innovatieplatform van het World Economic Forum. Hierin is gezocht naar de meest innovatieve oplossingen om zoetwater beschikbaar te maken. In totaal waren er 192 inzendingen. De uitslag van de challenge is vandaag (17 januari) bekendgemaakt.

Steun bij opschaling
Ceo Karina Peña van FieldFactors is in haar nopjes met het winnen van de prijs voor BlueBloqs. “De steun van Uplink gaat ons helpen nieuwe klanten, partners en investeerders te vinden om op te schalen. Ons doel is om nog veel meer steden en bedrijven in Nederland klimaatbestendig te maken met onze oplossing. En daarbuiten natuurlijk ook!”

Behalve de eer leverde het FieldFactors ook een leuk zakcentje op. Onder de winnaars is een bedrag van ongeveer 1,87 miljoen euro verdeeld. FieldFactors wil het prijzengeld en het netwerk inzetten om het circulaire watersysteem klaar te maken voor de internationale markt.

Hergebruik van regenwater
De BlueBloqs-technologie zorgt ervoor dat regenwater in de stad kan worden hergebruikt. Met het systeem wordt 95 procent van het regenwater dat valt op locatie opgevangen, gezuiverd en opgeslagen in de ondergrond. Daarna is het zoetwater beschikbaar voor hergebruik.

Deze oplossing wordt intussen toegepast in vier Nederlandse gemeenten: Den Haag, Rotterdam, Maassluis en Pijnacker-Nootdorp. Volgens FieldFactors is er ook internationaal veel vraag naar. In Madrid zijn er al systemen aangelegd en verder is er de nodige interesse uit Mexico. 

LEES OOK
H2O Actueel (december 2023): Urban Waterbuffer in Pijnacker ingezet tegen bodemdaling

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Zoet water wordt schaars(er). Dus stop dan alvast met het gebruik van alle water als koelmiddel. Trek alle vergunningen daarvoor - helaas wel op termijn -  in. Verbiedt dan gelijk ook even om het klimaat nog verder op te warmen zoals onze regering met kerncentrales denkt te (moeten of mogen) gaan doen. Niet alleen de burger moet gaan leren om zuinig om te gaan met water, de overheid zelf en het bedrijfsleven ook. Kunnen gelijk alle smeerpijpen dicht, zoals Du Pont mag hebben en Campina bij voorbeeld. Kijk eens hoeveel vervuiling dat gaat schelen. 
Citaat: "En ja, het waterbedrijf moet dan weten hoeveel ‘ingezetenen’ er zijn ‘achter de meter’. Dat kan het probleem niet zijn, dat lukt ook prima bij heffingen van gemeente en waterschap." Dat zou je toch denken. Begin dit jaar liet waterschap Delfland weten bij een informatieve bijeenkomst over het waterspoor dat, in ons gebied met 1,2 miljoen huishoudens, er maar liefst 3-400.000 drinkwaterrekeningen gaan naar adressen die niet corresponderen met de administratie van het waterschap. Al die 'onbekende aansluitingen' moeten eerst worden nagelopen door Evides en Dunea, vindt het college. 'Tot die tijd kunnen we niks doen'. Gewoon de zuiveringsheffing meesturen met de drinkwaternota mag niet: een belastingaanslag moet van de belastingheffer naar de belastingplichtige, die mag je niet combineren met de drinkwaterrekening. Bureacratie zegeviert over de praktijk.
Ik ken nog wel een mooie waterstroom die verontreinigd is met PFAS en andere stoffen die graag een pilot zou willen zijn voor deze techniek. Reiniging met actieve kool is hier duur en slecht werkend vanwege de andere stoffen en lozing is daarna op het riool. 
Wat een mooie ontdekking! Uiteraard is de beste oplossing geen PFAS meer produceren en/of lozen. Helaas is ons watersysteem nu al zodanig met PFAS verontreinigd dat veel bronnen voor drinkwater onder druk staan. Drinkwaterbedrijven produceren en lozen geen PFAS, maar zijn vervolgens wel via de Drinkwaterwet verplicht te voorkomen dat o.a. deze, zeer zorgwekkende stof, in het drinkwater terecht komt. Na ontwikkelen van verwijderingstechnologie (die de gebonden DW-klant mag betalen) is de ontstane reststroom niet vergunbaar..
Daarom zeg ik, mooi werk Han Zuilhof en Wetsus! Heel veel succes gewenst met de opschaling!
Wellicht kunnen we de techniek inzetten om de rommel op te ruimen die we de afgelopen 50 jaar in het milieu hebben gestort, en tegelijkertijd nieuwe accumulatie proberen te voorkomen. Maar ik ben met je eens dat voorkomen altijd veel beter is dan opruimen... Alleen voorkomen moet in Europees verband, en dat duurt meestal net even iets langer.Laten we daarom maar starten met opruimen..........