secundair logo knw 1

De uitdagingen voor de waterschappen worden almaar complexer. Er liggen grote maatschappelijke opgaven in het verschiet. Nederland moet in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust zijn. Om daar te komen worden nieuwe bestuursinstrumenten opgetuigd, zoals de Omgevingswet.

Logo H2O redactioneel vk 180

door Bert Westenbrink

Waterschappen belanden in een nieuwe bestuurlijke werkelijkheid, er moet intensief worden samengewerkt met andere overheden, bedrijven en organisaties om invulling te kunnen geven aan de grote opgaven als energietransitie en klimaatadaptatie. 

Samen
Die samenwerking is begin dit jaar vastgelegd in het Interbestuurlijk Programma (IBP), een kabinetsdocument medeondertekend door de Unie van Waterschappen, provincies en gemeenten. In de eerste zin van het IBP staat: ‘Alleen ga je sneller, maar samen bereik je meer’. ‘Samen’ is dan ook het credo in de aanpak van genoemde thema’s.

Deze ontwikkeling dwingt waterschappen de eigen bestuurlijke aansturing kritisch tegen het licht te houden, zegt organisatieadviesbureau Twynstra Gudde in deze uitgave van H2O (september 2018). Er is behoefte aan ‘een proactief en integraal’ werkend waterschap dat op basis van visie en politieke afwegingen de wateropgaven realiseert.

De observatie is nu dat in het bestuur van het waterschap weinig ruimte is voor politiek denken. Het dagelijks bestuur gesteund door een sterke ambtelijke organisatie is bepalend, het algemeen bestuur volgend. Dat legt zich vooral toe op het controleren van het dagelijks bestuur. Aan de tweede rol, visie ontwikkelen en kaders stellen, geeft het doorgaans beperkt invulling. Het ‘bestuurlijk samenspel’ is al met al onevenwichtig.

Visie en keuzes
Dat moet dus anders. Neem de Omgevingswet. De ruimte die de wet gaat bieden om met initiatieven uit de samenleving te komen, vraagt om visie en keuzes van het waterschap. Zoals het ook vroegtijdig en op strategisch niveau het waterbelang moet borgen in de aanpak van de veranderingsopgaven. Borgen en verbinden met andere belangen, dat is politiek. 

Het is niet toevallig dat het bureau er nu voor pleit serieus werk te maken van de kaderstellende rol van het algemeen bestuur; over zes maanden zijn de waterschapsverkiezingen. Dit is het moment om na te denken over het functioneren van het bestuur. Bovendien, een waterschapsbestuur met een sterk politiek profiel past in de opdracht om de lokale democratie te versterken.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O en schrijft het redactioneel in het vakblad

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.