secundair logo knw 1

Aanvankelijk was aquathermie, warmtewinning uit water, onbekend en onbemind. De techniek haalde maar nét het Klimaatakkoord. Nu zijn TEO, TEA en TED aan een inhaalrace begonnen. En dat is maar goed ook. 

door Bert Westenbrink

H2O juni 2020 Cover 180 H2O juni 2020 “We hebben een aantal iconische projecten nodig om het goed van de grond te krijgen. De komende twee, drie jaar moet het zich bewijzen.” Dat zei Rafaël Lazaroms, programmamanager energie bij de Unie van Waterschappen in december 2018 tegen H2O online. Lazaroms praatte over aquathermie. Aanleiding was het Klimaatakkoord waar net een handtekening onder was gezet. Ook door de waterschappen die volop hadden meegedaan aan de onderhandelingen.

Geen abc-tje
In de debatten over de energietransitie ging aan de klimaattafels de aandacht vooral uit naar wind- en zonne-energie, aquathermie kwam pas gaandeweg in beeld. De omarming van TEO, TEA en TED was geen abc-tje omdat ze onbekend en dus onbemind waren. Ondergesneeuwd in het lobbygeweld van windmolen en zonnepaneel, ze werden maar nét op tijd ontdekt.

“Laat ik iets gevaarlijks zeggen. Als de waterschappen en Rijkswaterstaat hier in het recente verleden geen onderzoek naar hadden gedaan, stond aquathermie niet in het Klimaatakkoord”, zei STOWA-directeur Joost Buntsma in september 2019 tegen H2O.

Aquathermie als witte vlek in een waterrijk land zou meer dan een historische vergissing (lees: aanfluiting) zijn

Gelukkig dat warmtewinning uit afval-, oppervlakte- en drinkwater het Klimaatakkoord wél heeft gehaald, want aquathermie als witte vlek in een waterrijk land met naam en faam in waterbeheer, het zou meer dan een historische vergissing (lees: aanfluiting) zijn geweest.

We hebben het hier over een innovatie met grote potentie in de warmtetransitie die als techniek geen last heeft van discussies over ontbossing (biomassa), horizonvervuiling, geluidoverlast, slagschaduw (windmolens), aardbeving, verontreiniging grondwater (geothermie) en aantasting van het landschap (zonneparken). In dat kader: in onderzoeken is tot dusverre niet gebleken dat aquathermie een negatieve impact heeft op de waterkwaliteit.

Inhaalrace
Aquathermie is nu begonnen aan een inhaalrace, staat in H2O juni. De techniek doet serieus mee. Zo staat de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++) voor het eerst open voor projecten waarbij warmte wordt gewonnen uit afval- en oppervlaktewater. Verder subsidieert het Programma Aardgasvrije Wijken proeftuinen met aquathermie en is de techniek opgenomen in het innovatieprogramma WarmingUP. 

De sector zelf staat aan met onderzoeken, pilots, verkenningen en initiatieven als Netwerk Aquathermie en Aquathermie Viewer. Of de innovatie zich daarmee definitief bewijst moet blijken. Zo is de aanleg van warmtenetten een belangrijke kritische factor, maar beleidsadviseur Reinier Romijn van de Unie van Waterschappen heeft goede hoop. Hij zegt in H2O juni: “Ik voorzie een doorbraak. Zeker honderd projecten zitten in de pijplijn.”

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft in het vakblad het redactioneel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.