PERSONALIA - Per 1 oktober 2017 is Peter Vermey opgevolgd door Sander Melieste als afdelingshoofd Assetmanagement bij ingenieursadviesbureau Sweco. Sander blijft daarnaast ook afdelingshoofd GIS & ICT.
Klanten met assetmanagement vraagstukken geven aan dat data en informatie essentieel zijn voor het optimaal beheren van assets. Daarom kiest Sweco bewust voor het integreren van haar GIS & ICT- en assetmanagement diensten. “Op deze manier kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn”, aldus William Harding, divisiedirecteur Transport en Mobiliteit bij Sweco.
Sander is een zeer ervaren manager en kent Sweco goed. Na zijn studie MSc. International Land & Water Management aan de University of London, Larenstein en de Wageningen University, startte Sander bij Sweco als adviseur Ruimtelijke Planvorming. Vervolgens vervulde hij bij Sweco verschillende functies; van GIS ontwikkelaar, GIS projectleider, teammanager GIS a.i. en teammanager Verkeersmodellen tot zijn huidige functie afdelingshoofd GIS & ICT.
Deze laatste functie zal hij blijven vervullen en combineren met zijn nieuwe functie als afdelingshoofd Assetmanagement. “Ik zie volop kansen voor onze klanten als we de beheersoftware van Sweco combineren met assetmanagementdiensten en assetmanagementexpertise”, aldus Sander.
Peter Vermey gaat als business consultant de rol van assetmanager voor investeerders verder uitbouwen. William Harding: “Onze ingenieurs draaien overuren om oplossingen te ontwikkelen en te realiseren voor de transitie naar duurzame energie en mobiliteit. Het blijkt dat investeerders het enorm waarderen als Sweco dergelijke assets aandraagt voor hun portfolio, en er vervolgens voor zorgt dat die assets volgens plan presteren en renderen.”
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.