secundair logo knw 1

Walter van der Meer heeft 1 februari afscheid genomen van Oasen. Na 12 jaar is hij gestopt als directeur van het drinkwaterbedrijf.

Walter van der Meer vk 180 Walter van der MeerOnder de leiding van Van der Meer introduceerde Oasen het concept van volstroom membraanfiltratie in de drinkwatersector in Nederland. Reden is dat met de gangbare zuivering (beluchten, zandfilters, ontharding, actieve koolfilters tot UV-desinfectie) met name zout niet volledig uit het oevergrondwater kan worden gehaald. Met de nieuwe techniek One Step Reverse Osmosis (OSRO) lukt dat wel, aldus Oasen. "OSRO maakt het mogelijk om 100 procent zuiver drinkwater te maken, uit welke bron dan ook."

Als hoogleraar Innovatieve Waterzuiveringsprocessen aan de TU Delft lanceerde Van der Meer One Step Reverse Osmosis als compleet zuiveringsconcept. Na zijn aantreden als directeur in 2012 heeft Oasen het concept getest en vorig jaar nam het drinkwaterbedrijf de techniek in gebruik op het zuiveringsstation De Put in Nieuw-Lekkerland. Dit jaar volgt De Hooge Boom in Kamerik. 

Oasen heeft onder leiding van Van der Meer ook de omslag gemaakt naar een procesgerichte organisatie, waarbij alle verschillende disciplines van ons drinkwaterbedrijf beter op elkaar aan zijn gaan sluiten, schrijft het drinkwaterbedrijf bij het afscheid van de directeur. 

"De vanzelfsprekendheid waarmee we in Nederland de kraan open draaien, heeft in de beeldvorming veel meer plaatsgemaakt voor drinkwater als schaars en kostbaar goed. Dat is een goede ontwikkeling, gezien de grote uitdagingen om de drinkwatervoorziening voor volgende generaties zeker te stellen", zegt Van der Meer bij zijn afscheid.

Hij blijft actief als hoogleraar Membrane Technology and Engineering for Water Treatment bij de TU Twente. Verder zal hij ook op andere vlakken in de watersector actief blijven. 

Zijn functie wordt tijdelijk waargenomen door de sectormanagers Wendy van Hamburg en Ronald Both. Het proces om een nieuwe bestuurder te selecteren loopt momenteel, meldt het bedrijf.

 

HERSTEL 06/02
In het artikel stond geschreven dat vorig jaar OSRO in gebruik is genomen op het zuiveringsstation Schuwacht in Lekkerkerk. Dat was De Put in Nieuw-Lekkerland. Dit is aangepast.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.