secundair logo knw 1

Hoogleraar kustecologie en NIOZ-onderzoeker Tjisse van der Heide ontvangt een VICI-beurs voor zijn onderzoek naar herstel van kustecosystemen. 

Tjisse van der HeideTjisse van der HeideDe beurs wordt toegekend door Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Van der Heide ontvangt een beurs van anderhalf miljoen euro, waarvoor hij een project van in totaal vijf jaar onderzoek heeft opgezet. “Met dit project willen we biologisch oplosbare structuren ontwikkelen, waarmee we bijvoorbeeld herstellende mosselbanken een kickstart kunnen geven.”

Mosselbanken, maar ook zeegrasvelden en andere zogeheten ‘biobouwers’ hebben een waardevolle plek in ecosystemen langs de kust. Ze bouwen letterlijk hun eigen omgeving in de vorm van riffen en zijn een bron van voedsel, bescherming en leven voor heel veel andere organismen. Daarnaast beschermen ze de kust ook tegen de kracht van het water tijdens stormen. 

Van der Heide: “Al deze systemen zijn ook letterlijk waardevol. Wereldwijd zijn de zogeheten ecosysteemdiensten van dit soort natuur naar schatting wel 5 tot zelfs 10 biljoen dollar per jaar waard.” Tegelijk gaan dit soort kustecosystemen wereldwijd hard achteruit. De helft tot 85 procent van de wereldwijde schelpdierbanken is verdwenen of bedreigd en ook 30 tot 40 procent van de zeegrasvelden is verdwenen.

In zijn VICI-project wil van der Heide met een viertal promovendi en post-doctorale onderzoekers eerst uitzoeken welke eigenschappen een schelpenbank of een zeegrasveld tot een duurzame structuur maken. Ook moet er een optimaal basismateriaal worden gevonden, dat lang genoeg in stand blijft om het herstel op gang te helpen, maar kort genoeg om geen resten in het milieu achter te laten. De nog te ontwerpen structuren wil hij niet alleen in de Waddenzee, maar ook in ecosystemen elders op de wereld gaan testen.

Om die essentiële eigenschappen te vertalen in een kunstmatige structuur, heeft Van der Heide de hulp ingeroepen van een grote 3D-printer op een robotarm uit de auto-industrie. “Met een afbreekbaar, organisch materiaal als grondstof, kunnen we daarmee in principe iedere structuur printen die we willen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Goed stuk! Biologisch afbreekbare spons besteld, plastic heb ik al grotendeels uit mijn keuken verwijderd. Eigenlijk moet ik ook mijn kleding eens serieus gaan nemen. 
Het komt binnen Marianne. Dankjewel!
Fusie Rijnland en AGV zou een mooie vuist opleveren om op de Rijn weer de zalm uit te nodigen. Preventief beleid is altijd beter dan curatief beleid. Indertijd was Internationaal Watertribunaal al de vervuiling op de Rijn van de industrie aan het meten. Fliessende Welle onderzoek.
Geweldig verhaal Marianne!  Uit mijn hart gegrepen.
Als Unie van Waterschappen proberen we, soms in afstemming met NGO's aandacht te vragen voor dit probleem. Maar inderdaad het is taaie kost....
Er is al veel bekend over toiletbezoek en kantoren (SIMDEUM rekenregels). Neem eens contact op met Mirjam Blokker van KWR.