Dagelijks bestuurder Marjan Leijen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is in de race voor de verkiezing van de ‘Beste Bestuurder’ van 2022. De winnaar wordt op 1 februari bekendgemaakt.
Marjan LeijenAan de jaarlijkse verkiezing verbindt organisator Binnenlands Bestuur een onderzoek dat is gebaseerd op een wisselend thema. Dit jaar is dat “Bekwaam, betrouwbaar, betrokken. De slag om vertrouwen”.
Heemraad Leijen (PvdA) is in de eerste ronde door lokale en regionale politici, bestuurders, secretarissen en griffiers verkozen tot de beste bestuurder van de waterschappen. In de tweede ronde neemt zij het op tegen de genomineerde beste bestuurders van de twaalf provincies.
Volgens de toelichting op de site van Binnenlands Bestuur wordt Leijen gezien als ‘een betrokken en vasthoudend heemraad’. “Zij is deskundig, altijd gericht op wat mogelijk is en houdt als bestuurder solidariteit, leefbaarheid, het milieu en onze toekomst altijd in het achterhoofd. Stemmers waarderen dat Leijen de verbinding zoekt en draagvlak weet te organiseren. Dankzij haar doortastendheid en gedrevenheid worden belangrijke stappen gezet, bijvoorbeeld in het verduurzamen van de zuiveringsketen, en heeft haar portefeuille een belangrijke positie gekregen in het bestuur.”
De winnaars worden gehuldigd tijdens het nieuwjaarsevenement Kompas op 1 februari. Ook de 'beste bestuurder jonger dan 40 jaar' en de 'beste bestuurder van een kleine gemeente' (tot 35.000 inwoners) zullen dan worden bekendgemaakt.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.