secundair logo knw 1

Mariette Wolthers is benoemd tot hoogleraar Aquatische Geochemie aan de Universiteit Utrecht. Ze is 15 december begonnen in haar nieuwe functie.

Mariette Wolthers 180 vk Mariette WolthersWolthers was universitair hoofddocent in de geochemie bij het departement Aardwetenschappen van de faculteit Geowetenschappen, waar ze nu aan verbonden is als hoogleraar.

"Met deze leerstoel Aquatische Geochemie richt ik mij op interacties tussen water en aardse materialen in het aardoppervlak en hun implicaties voor duurzaamheid en maatschappelijke uitdagingen en systeem Aarde", vertelt ze op de site van de universiteit. 

Haar focus ligt op materialen, of mineralen, die zijn opgebouwd uit ionen, vertelt Wolthers. “Denk bijvoorbeeld aan kalk dat bestaat uit calcium en carbonaat ionen. De interacties van water met deze materialen veranderen de samenstelling van het water en de mineralen, en hebben een brede toepassing, zowel voor fundamenteel begrip van systeem Aarde als voor zeer toegepaste vraagstukken."

Een voorbeeld is het zoete oppervlakte- en grondwater op aarde dat onze bron voor drinkwater en water voor de voedselproductie is. Methoden om deze waterbronnen te beschermen of schoon te maken zijn gebaseerd op gestuurde mineraalvorming of vastlegging op mineraal oppervlakken. Wolthers gebruikt inzichten uit haar fundamenteel aardwetenschappelijk onderzoek om deze methoden duurzamer te maken en nieuwe methoden te ontwikkelen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.