secundair logo knw 1

De Franse klimaatwetenschapper Sandrine Bony krijgt de Buys Ballot Medaille voor meteorologie. Bony ontvangt de onderscheiding voor haar ‘baanbrekende’ onderzoek naar de rol van wolken in het klimaatsysteem en in het bijzonder bij klimaatverandering.

Sandrine Bony 180 vk Sandrine BonyDe Buys Ballot Medaille wordt toegekend door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dat gebeurde tot dusverre eens in de tien jaar, maar vanaf dit jaar wordt de medaille elke vijf jaar uitgereikt. 

Bony (1968) is onderzoeker aan de Sorbonne Université in Parijs en onderzoeksdirecteur bij het Franse Centre national de la recherche scientifique (CNRS). Ze is actief in tal van internationale panels en werkgroepen, bijvoorbeeld als coördinator van de Grand Challenge on Clouds, Circulation en Climate Sensitivity van het World Climate Research Programme (WCRP) en als hoofdauteur van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). 

Het wolkenonderzoek van Bony geldt als baanbrekend. Ze heeft nieuwe innovatieve analyses ontwikkeld om vragen over de invloed van wolken op klimaatverandering te beantwoorden door het combineren van resultaten van meetcampagnes, satellietwaarnemingen en computersimulaties, licht de KNAW toe. 

“Wolken zijn van grote betekenis in ons klimaatsysteem. Maar welke rol spelen zij precies? En hoe verandert dat bij stijgende temperaturen? Het antwoord op die vragen levert een belangrijke bijdrage aan ons begrip van de processen achter klimaatverandering. Door haar onderzoek is onze kennis van de interactie tussen wolken en circulatie sterk toegenomen en de onzekerheid van het effect van wolken op klimaatverandering sterk afgenomen.”

Bony ontvangt de Buys Ballot Medaille op 21 november 2023 tijdens een symposium van de KNAW in Amsterdam.   

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!