secundair logo knw 1

De Franse klimaatwetenschapper Sandrine Bony krijgt de Buys Ballot Medaille voor meteorologie. Bony ontvangt de onderscheiding voor haar ‘baanbrekende’ onderzoek naar de rol van wolken in het klimaatsysteem en in het bijzonder bij klimaatverandering.

Sandrine Bony 180 vk Sandrine BonyDe Buys Ballot Medaille wordt toegekend door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dat gebeurde tot dusverre eens in de tien jaar, maar vanaf dit jaar wordt de medaille elke vijf jaar uitgereikt. 

Bony (1968) is onderzoeker aan de Sorbonne Université in Parijs en onderzoeksdirecteur bij het Franse Centre national de la recherche scientifique (CNRS). Ze is actief in tal van internationale panels en werkgroepen, bijvoorbeeld als coördinator van de Grand Challenge on Clouds, Circulation en Climate Sensitivity van het World Climate Research Programme (WCRP) en als hoofdauteur van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). 

Het wolkenonderzoek van Bony geldt als baanbrekend. Ze heeft nieuwe innovatieve analyses ontwikkeld om vragen over de invloed van wolken op klimaatverandering te beantwoorden door het combineren van resultaten van meetcampagnes, satellietwaarnemingen en computersimulaties, licht de KNAW toe. 

“Wolken zijn van grote betekenis in ons klimaatsysteem. Maar welke rol spelen zij precies? En hoe verandert dat bij stijgende temperaturen? Het antwoord op die vragen levert een belangrijke bijdrage aan ons begrip van de processen achter klimaatverandering. Door haar onderzoek is onze kennis van de interactie tussen wolken en circulatie sterk toegenomen en de onzekerheid van het effect van wolken op klimaatverandering sterk afgenomen.”

Bony ontvangt de Buys Ballot Medaille op 21 november 2023 tijdens een symposium van de KNAW in Amsterdam.   

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.