Bioloog Rashmi Sasidharan is door de Universiteit Utrecht benoemd tot hoogleraar Plant Stress Resilience. Sasidharan richt zich op het bestuderen en verbeteren van de overlevingsmechanismen van planten om ze beter te laten omgaan met extreme weersomstandigheden.
De onderzoeksgroep van Sasidharan wil inzicht krijgen in de processen die planten beter laten omgaan met extreme weersomstandigheden. Die kennis moet leiden tot ‘klimaatbestendige’ gewassen.
Het onderzoeksgebied is van groot belang is voor de (toekomstige) globale voedselvoorziening, omdat er steeds grotere gewasverliezen optreden door weersextremen als droogte en overstromingen.
“Onze missie is begrijpen hoe planten ongunstige omstandigheden waarnemen, erop reageren en doorstaan. Met technieken uit de phenomics en moleculaire biologie bestuderen we de plant als geheel, op moleculaire schaal en de niveaus tussenin. Zo willen we uiteindelijk de cruciale eigenschappen en moleculaire processen achterhalen waardoor een plant kan overleven”, zegt Sasidharan op de site van Universiteit Utrecht.
Uniek aan Sasidharans onderzoek is de combinatie van biochemische, moleculaire en genomische onderzoeksmethoden. Hierdoor is het gelukt om nieuwe moleculaire processen en mogelijke genen te identificeren die samenhangen met de overlevingsstrategieën van planten.
We doen er alles aan via rechtszaken, gesprekken gemeente, overleg ministeries, RIVM, maar het kwartje wil maar niet zakken. De PFAS productie moet per direct stoppen. Elke gram is er een te veel.
Tot mijn grote verdriet heeft de heer Draghi in een op verzoek van de EU voorzitter in een landmark report verkondigt dat de voorgenomen PFAS restrictie moet worden versoepeld https://www.euronews.com/green/2024/09/11/landmark-eu-report-embraces-green-energy-transition-but-advocates-for-softer-rules-on-pfas. Zogenaamd omdat anders de energietransitie wordt belemmerd.
Onacceptabel. In een woord.