secundair logo knw 1

Kustwaterbouwkundige Matthieu de Schipper (35) is uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2019. De jonge onderzoeker ontving de prijs onder meer vanwege zijn originele onderzoeksmethoden.

Matthieu de Schipper vk 180 2 Matthieu de SchipperDe Schipper, universitair docent Kustwaterbouw aan de Technische Universiteit Delft, verzamelt met zijn team meetgegevens die inzicht geven in de verandering van zandstranden onder invloed van mens en natuur. Daarvoor worden waterscooters en drones ingezet, maar ook pvc-buizen met GPS erop die in zwembanden met schuimrubber als boeien in de zee de stromingen meten.

De Schipper gebruikt de Zandmotor voor de kust van Ter Heijde als onderzoekcasus. Hij leert studenten om metingen uit te voeren en brengt samen met meetbedrijf Shore, studenten en promovendi nauwkeurig in kaart hoe het zand zich verplaatst, schrijft TU Delft. Na jaren van meten is er in samenwerking met onderzoeksinstituut Deltares een model ontwikkeld dat inzicht geeft in bewegingen van het zand.

Zijn originele aanpak en belangrijke onderzoeksresultaten waren voor de jury van de prijs reden om hem te verkiezen tot wetenschapstalent van 2019. De andere finalisten waren Alie de Boer (Maastricht University), Jonas Lembrechts (Universiteit Antwerpen), Gerine Lodder (Tilburg University) en Zoë Robaey (Technische Universiteit Delft).

De prijs, een initiatief van het populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist, werd voor de vijfde keer uitgereikt. De Schipper ontving naast een trofee een geldbedrag van 2.500 euro.

 

MEER INFORMATIE
Finalisten Wetenschapstalent 2019

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?