Kustwaterbouwkundige Matthieu de Schipper (35) is uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2019. De jonge onderzoeker ontving de prijs onder meer vanwege zijn originele onderzoeksmethoden.

Matthieu de Schipper vk 180 2 Matthieu de SchipperDe Schipper, universitair docent Kustwaterbouw aan de Technische Universiteit Delft, verzamelt met zijn team meetgegevens die inzicht geven in de verandering van zandstranden onder invloed van mens en natuur. Daarvoor worden waterscooters en drones ingezet, maar ook pvc-buizen met GPS erop die in zwembanden met schuimrubber als boeien in de zee de stromingen meten.

De Schipper gebruikt de Zandmotor voor de kust van Ter Heijde als onderzoekcasus. Hij leert studenten om metingen uit te voeren en brengt samen met meetbedrijf Shore, studenten en promovendi nauwkeurig in kaart hoe het zand zich verplaatst, schrijft TU Delft. Na jaren van meten is er in samenwerking met onderzoeksinstituut Deltares een model ontwikkeld dat inzicht geeft in bewegingen van het zand.

Zijn originele aanpak en belangrijke onderzoeksresultaten waren voor de jury van de prijs reden om hem te verkiezen tot wetenschapstalent van 2019. De andere finalisten waren Alie de Boer (Maastricht University), Jonas Lembrechts (Universiteit Antwerpen), Gerine Lodder (Tilburg University) en Zoë Robaey (Technische Universiteit Delft).

De prijs, een initiatief van het populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist, werd voor de vijfde keer uitgereikt. De Schipper ontving naast een trofee een geldbedrag van 2.500 euro.

 

MEER INFORMATIE
Finalisten Wetenschapstalent 2019

Laatste reacties op onze artikelen

Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.
Interessant en leerzaam artikel. Als leek vraag ik me af of al die (waarschijnlijk) dure maatregelen wel gerechtvaardigd zijn. Betaalt de landbouwsector mee aan deze maatregelen? Het lijkt me ondernemersrisico om om te gaan met veranderende omstandigheden. Nederland wordt voor een groot deel omringt door zout water, dus het is niet reeel om van een overheid te verwachten steeds weer maatregelen te nemen die verdere verzilting moeten voorkomen.
En ook met verzilting is landbouw mogelijk, maar die zal anders zijn en mogelijk minder opbrengen.
Voor de natuur geldt dat bij verzilting sprake zal zijn van een andere natuur. Is het beleid nu dat de huidige natuur koste wat kost in stand moet worden gehouden? Dat is geen duurzaam toekomstbeeld.
Het enige legitieme argument is de zoetwater-voorziening te beschermen. Had het geld dat nu in de aanpassingen van de zeesluis wordt gestoken, niet veel effectiever voor de drinkwatervoorziening kunnen worden ingezet?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!