Gerard IJff uit Roermond en Rein Dupont uit Oostrum gaan in de gemeente Meerssen aan de slag als wethouder. Daarvoor moeten beide bestuurders hun plek in het algemeen bestuur van het Waterschap Limburg opgeven.
Gerard IJffDe gemeente Meerssen heeft al maanden te maken een bestuurscrisis. Op 24 september gaven de drie zittende wethouders na een conflict met de gemeenteraad de pijp aan Maarten.
Directe aanleiding was een gat in de begroting van bijna 2 miljoen euro, en waarover partijen in de raad het niet eens werden. Ook speelt een rol dat de opgestapte wethouders aanstuurden op een fusie met Maastricht, dit omdat Rein DupontMeerssen financieel de touwtjes niet meer aan elkaar weet te knopen.
IJff (64, PvdA) is bekend met het lokaal bestuur, hij was van 2002 tot 2018 wethouder van de gemeente Roermond. Dupont (62, CDA) was 12 jaar raadslid in Venray. Daarna was hij 10 jaar lid van het dagelijks bestuur van het Waterschap Peel en Maasvallei en later van het fusiewaterschap Waterschap Limburg, met in zijn portefeuille onder meer de dijkversterkingsprojecten in Limburg. Sinds mei 2019 maakte hij deel uit van het algemeen bestuur namens de fractie Waterbelangen.
Op maandag 2 november worden beide wethouders voorgesteld aan de gemeenteraad.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.