0
0
0
s2smodern

In een ‘Green Deal’ over een duurzamer zorg belooft de sector zich in te spannen om de vervuiling van het grond- en oppervlaktewater door medicijnresten tegen te gaan. De drinkwaterbedrijven zijn blij met deze stap.

Samen met 132 partijen uit de zorg, de overheid en het bedrijfsleven heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport gisteren, op de Dag van de Duurzaamheid, de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ getekend.

Daarin worden behalve over medicijnresten ook afspraken gemaakt over het terugdringen van CO2-uitstoot, zuiniger gebruik van grondstoffen en een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerkers.

De totale hoeveelheid medicijnresten die in het riool terechtkomen is te groot en zal zonder maatregelen nog verder groeien, beseffen de zorginstellingen. Vanuit het principe ‘voorkomen, verminderen en vervangen’ willen zij de vervuiling een halt toe roepen, onder meer door voorlichting en training.

Puzzelstukje

Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, is ‘’heel blij’’ met de Green Deal, zegt woordvoerder Amarins Komduur. ‘’Het gaat om een puzzelstukje in de hele ketenaanpak, waarin de drinkwaterbedrijven en de waterschappen ook participeren. Hiermee neemt de zorg nu zijn verantwoordelijkheid.’’

In het lobbywerk van Vewin is de Ketenaanpak Medicijnresten uit Water een belangrijk thema. Restanten van geneesmiddelen die het menselijk lichaam verlaten worden niet voldoende gezuiverd door rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ze komen onder meer in rivieren terecht en vormen zo een bedreiging voor de bronnen van drinkwater en voor het milieu.

In alle schakels van de keten zijn volgens Vewin maatregelen nodig: van de ontwikkeling van medicijnen, het voorschrijven en het gebruik van medicijnen, tot aan de zuivering van afvalwater. Om te voorkomen dat medicijnresten het water bereiken, gaat het bijvoorbeeld om zuivering bij ziekenhuizen, openbaarheid van milieueffecten van geneesmiddelen, minder gebruik van röntgencontrastmiddelen en het niet meer door de gootsteen afvoeren van vloeibare geneesmiddelen.

Nog geen Europese strategie

Tot voor kort was de zorgsector zich nauwelijks bewust van de gevolgen van medicijngebruik voor bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening, zegt Komduur. ''Het waren werelden die elkaar niet kenden. Het ministerie heeft die met elkaar in verbinding gebracht. En toen is de bal gaan rollen.’’

Bijzonder is volgens haar dat de zorgsector in Nederland zich nu committeert, terwijl er nog steeds geen Europese strategie voor de aanpak van medicijnresten in het milieu is. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik stelde hier eind vorige week nog vragen over.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht ministerie + samenvatting Green Deal
Reactie Vewin op Green Deal
Eerder bericht over lobbyagenda Vewin

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@michiel wilhelmOke, lijkt me lastig, maar ook hier weer, mijn betoog ging over drinkwater, niet over hemelwater, wat natuurlijk ook (ook) belangrijk is. Succes.
@Piet BeltmanKlopt Piet, helemaal mee eens, maar mijn betoog gaat over drinkwater (besparing), niet over hemelwater.
Verder, hoe zouden we dat moeten meten / handhaven, en dan heeft het eerder betrekking op Rioolheffing, geen zaak van de waterschappen en helaas nog een brug te ver voor een waterspoor rekening lijkt me.
Dat het drinkwater te goedkoop is, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar brengt dit voorstel nu zo heel veel extra kosten met zich mee dat mensen wel bewuster met water omgaan? Ik betwijfel het. Misschien moeten we wel toe naar een watermeter per huishouden op de afvoer, zodat afkoppelen van hemelwater indirect wordt beloond...
Als we eens beginnen met alle regenwater af te koppelen. Dan kunnen we wellicht de medicijnresten ook effectiever verwijderen en besparen we transportkosten van schoon water.
Bij gemeenten: in Rijswijk bedraagt het eigenarentarief voor niet-woningen 497 procent van dat voor woningen. 4 gemeenten hanteren voor woningen en voor niet-woningen hetzelfde tarief. Ooststellingwerf zit met 77 procent het laagst. Gemiddeld ligt het eigenaren-tarief voor niet-woningen op 255 procent van dat voor woningen. Te verwachten is dat waterschappen na verloop van tijd ook die kant uitgaan. Blijft over welke categorie dan minder gaat betalen, en lopen waterschappen dan toch ( weer) tegen grenzen aan. Nu binnen het combimodel. Vraag is waarom nog een model. Kunnen waterschappen niet vrij de verdeling over de categorieën bepalen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.