0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

In een ‘Green Deal’ over een duurzamer zorg belooft de sector zich in te spannen om de vervuiling van het grond- en oppervlaktewater door medicijnresten tegen te gaan. De drinkwaterbedrijven zijn blij met deze stap.

Samen met 132 partijen uit de zorg, de overheid en het bedrijfsleven heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport gisteren, op de Dag van de Duurzaamheid, de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ getekend.

Daarin worden behalve over medicijnresten ook afspraken gemaakt over het terugdringen van CO2-uitstoot, zuiniger gebruik van grondstoffen en een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerkers.

De totale hoeveelheid medicijnresten die in het riool terechtkomen is te groot en zal zonder maatregelen nog verder groeien, beseffen de zorginstellingen. Vanuit het principe ‘voorkomen, verminderen en vervangen’ willen zij de vervuiling een halt toe roepen, onder meer door voorlichting en training.

Puzzelstukje

Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, is ‘’heel blij’’ met de Green Deal, zegt woordvoerder Amarins Komduur. ‘’Het gaat om een puzzelstukje in de hele ketenaanpak, waarin de drinkwaterbedrijven en de waterschappen ook participeren. Hiermee neemt de zorg nu zijn verantwoordelijkheid.’’

In het lobbywerk van Vewin is de Ketenaanpak Medicijnresten uit Water een belangrijk thema. Restanten van geneesmiddelen die het menselijk lichaam verlaten worden niet voldoende gezuiverd door rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ze komen onder meer in rivieren terecht en vormen zo een bedreiging voor de bronnen van drinkwater en voor het milieu.

In alle schakels van de keten zijn volgens Vewin maatregelen nodig: van de ontwikkeling van medicijnen, het voorschrijven en het gebruik van medicijnen, tot aan de zuivering van afvalwater. Om te voorkomen dat medicijnresten het water bereiken, gaat het bijvoorbeeld om zuivering bij ziekenhuizen, openbaarheid van milieueffecten van geneesmiddelen, minder gebruik van röntgencontrastmiddelen en het niet meer door de gootsteen afvoeren van vloeibare geneesmiddelen.

Nog geen Europese strategie

Tot voor kort was de zorgsector zich nauwelijks bewust van de gevolgen van medicijngebruik voor bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening, zegt Komduur. ''Het waren werelden die elkaar niet kenden. Het ministerie heeft die met elkaar in verbinding gebracht. En toen is de bal gaan rollen.’’

Bijzonder is volgens haar dat de zorgsector in Nederland zich nu committeert, terwijl er nog steeds geen Europese strategie voor de aanpak van medicijnresten in het milieu is. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik stelde hier eind vorige week nog vragen over.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht ministerie + samenvatting Green Deal
Reactie Vewin op Green Deal
Eerder bericht over lobbyagenda Vewin

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het