Samen met de National Geographic Society werken de Utrechtse wetenschappers Marc Bierkens en Niko Wanders de komende vijf jaar aan een ‘World Water Map’. Met dit project brengen ze de wereldwijde zoetwatervoorraad in kaart, maar ook de ‘hotspots’ met de meeste waterschaarste.

0505 Marc BierkensMarc BierkensBierkens en Wanders willen tevens onderzoeken hoe kwetsbare gebieden ontstaan. "Als we dat weten, kunnen we ook beter voorspellen waar we toekomstige hotspots kunnen verwachten", vertelt Bierkens vanuit Washington, waar hij met Wanders is voor de aftrap van het World Water Map-project.

De twee hydrologen gebruiken de nieuwste technieken, modellen en satellietdata om de huidige datasets uit te breiden en om nieuwe data te verzamelen die inzicht geven in de huidige en toekomstige zoetwatervoorraad. Dan gaat het om data over bijvoorbeeld voedselgewassen, watertemperatuur en waterkwaliteit.

"Het eindproduct bestaat dus uit drie onderdelen", aldus de hoogleraar. "Een verbeterd model, datasets en interactieve kaarten. Die zijn bedoeld voor de wetenschap, maar ook voor beleidsmakers in kwetsbare gebieden, en voor het publiek."

Missie
National Geographic Society, onder andere uitgever van het gelijknamige tijdschrift, richt zich vooral op die laatste twee doelgroepen. Op basis van de resultaten van de World Water Map wil de organisatie nieuwe projecten voor educatie en natuurbehoud financieren. Journalisten en fotografen kunnen straks een beurs aanvragen voor verhalen over bijvoorbeeld de gevolgen van zoetwaterschaarste.

"Toegang tot zoet water is van doorslaggevend belang voor toekomstige generaties", stelt geograaf Alex Tait van National Geographic Society in een persbericht. "Inzicht in de bronnen en het gebruik van zoet water en hoe die in de loop der tijd veranderen, is van cruciaal belang om duurzaam op aarde te kunnen leven. Dat sluit goed aan bij onze missie: het wonder van onze wereld belichten en beschermen."

Tait noemt de samenwerking met de Universiteit Utrecht "een unieke kans om de kracht van wetenschap en onderwijs te combineren om mensen te inspireren tot een duurzamere relatie met zoet water en onze planeet".

Grondwater
Vorig jaar ontving Bierkens de prestigieuze European Research Council Advanced Grant. Daarmee onderzoekt hij hoeveel grondwater er nog op aarde is en hoeveel daarvan nog verantwoord gewonnen kan worden.

Hoewel dat onderzoek vooral wetenschappelijk van aard is, versterken beide projecten elkaar wel, zegt hij. Op plekken waar zoet water schaars is, geldt dat immers vaak ook voor grondwater. "Maar met de World Water Map treden we veel meer naar buiten, iets waar we op de universiteit niet altijd zo goed in zijn." 


MEER INFORMATIE
H2O-bericht: Utrechtse hoogleraar onderzoekt grenzen van grondwatervoorraad met prestigieuze beurs

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi onderzoek. Met de hete zomers van nu is het fijn om vlakbij zwemwater te hebben en het water op de hoek van de straat ( in mijn geval) kan dan een enorme aantrekkingskracht hebben. Mooie aanvulling op het onderzoek, zou een vergelijking met nabijgelegen “ officiële zwemwaterlocaties” kunnen zijn: op welke punten scoren deze beter ( en waar minder) als zwemlocatie… , wat is de capaciteit … en hoe nabijgelegen zijn deze locaties.
Hoezo een nieuwe bestuurscultuur in de politiek? Handje-klap van de ChristenUnie om zo veel als mogelijk alles bij het oude te houden. Dat je in 2022 met een amendement op basis van het advies uit 2015 - is echt oude wijn in nieuwe zakken. De commissie Boelhouwer was duidelijk: of alle geborgde zetels opheffen, of max. 2 zetels voor boeren en 2 zetels voor natuurbeheerders (die steeds 'natuur' worden genoemd). Geborgde zetels natuur zijn overbodig, zelfs Natuurmonumenten wil er vanaf. En dan meteen de waterschapsbelasting op natuurterreinen afschaffen, Natuur wordt uit publiek geld betaald en landelijk gaat het slechts om 0.25% van de totale opbrengst van de watersysteemheffing.
Juni wordt ook droog: veel NW winden, dwz. wat buien, maar die zullen geen zoden aan de dijk zetten.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
Je sommetje klopt niet, Hans, want de lozing van N was altijd al veel groter dan van P. Stel in 1990 was de lozing van N 5 keer zo groot als P, dus 5:1. N is afgenomen met 64%, er is dus nog over 0,36*5 = 1,8. Van P is 74% verwijderd, dus nog over 0,26*1 = 0,26. De verhouding N:P is dan nu geworden 1,8:0,26 oftewel (afgerond) 7:1. Er is dus nu meer stikstof ten opzichte van fosfor in de lozing, dan het geval was in 1990.
"64% minder lozing dan in 1990" juicht dit artikel. Dan praat je dus over 2 procent verbetering per jaar. Of anders gezegd: na 32 jaar is de restlozing met twee-derde afgenomen. De zuiveringstechniek is in deze periode geëvolueerd van alleen aerobe beluchting naar anaerobe technieken, dus zo verrassend is dit niet.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!