Marc Bierkens, hoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht, ontving de prestigieuze European Research Council Advanced Grant. Hij gaat onderzoeken hoeveel grondwater er nog op aarde is en hoeveel daarvan duurzaam en economisch nog gewonnen kan worden.

Marc Bierkens UU 180 vk vrij Marc BierkensWereldwijd groeit de behoefte aan grondwater van goede kwaliteit. Het grondwater is nodig als bron van drinkwater en voor de voedselvoorziening. Als de grondwatervoorraden uitgeput raken, leidt dat tot bodemdaling en verzilting. Marc Bierkens houdt zich al meer dan tien jaar bezig met onderzoek naar de daling van de grondwaterspiegel en de vraag hoeveel grondwater er eigenlijk wordt onttrokken. “Maar nu kunnen we een stap verder gaan. We kennen de grenzen niet. We weten niet hoeveel grondwater er in totaal is. We weten ook niet hoeveel daarvan we technisch, economisch en ecologisch verantwoord kunnen onttrekken.”

Met een onderzoeksvoorstel naar precies deze vraag, kreeg Bierkens een European Research Council Advanced Grant voor vijf jaar, ter waarde van 2,5 miljoen euro. Om de grondwatervoorraad in kaart te brengen wil hij het huidige mondiale grondwatermodel van zijn onderzoeksgroep uitbreiden met regionale datasets. “Als tweede stap willen we dan komen tot een mondiaal grondwatermodel op 1 kilometer-resolutie door gebruik te maken van de rekenkracht van supercomputers,” legt Bierkens uit. "Dat is al geen sinecure, maar als we dat eenmaal hebben, dan hebben we een model waar we scenario’s op los kunnen laten.”

Scenario’s
Om te komen tot realistische scenario’s van grondwatergebruik, die zowel de economische als ook de sociale aspecten van de grondwateronttrekkingen belichten, wil Bierkens in deze fase van het onderzoek samenwerken met wetenschappers uit verschillende disciplines. “Grondwateronttrekkingen hebben niet alleen economische, maar bijvoorbeeld ook culturele dimensies. Uiteindelijk gaat het om de interactie tussen mens en water. Daar willen we scenario’s voor ontwikkelen. Die zullen we vervolgens toetsen aan lokale of regionale case-studies waar al veel informatie over beschikbaar is, bijvoorbeeld de High Plains Aquifer in de Verenigde Staten of de Nijldelta in Egypte.”

Het onderzoek moet leiden tot inzicht in de grenzen aan het grondwatergebruik. Bierkens zoekt daarbij een balans tussen de economische en technische mogelijkheden enerzijds en de ecologische gevolgen van de waterwinning anderzijds. Bierkens: “We willen komen tot gemeenschappelijke ontwikkelpaden richting een verantwoord gebruik van grondwater voor mens en milieu. Dan praat je over beprijzing van het water, maar ook over het gebruiken van de opbrengsten van die beprijzing om grootschalig te kunnen investeren in het vergroten van de beschikbaarheid van grondwater.”

Voor Bierkens is al wel duidelijk dat we mondiaal niet door kunnen gaan met de huidige manier van grondwateronttrekking. “Veel ecologische tipping points hebben we waarschijnlijk al overschreden. De economische en technische mogelijkheden zullen in sommige gebieden ter wereld al binnen enkele decennia zijn uitgeput. Dit onderzoek biedt nu de kans om deze hypotheses te toetsen aan een mondiaal model.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LisaU kunt de stemhulp vinden op de site mijnstem.nl of rechtstreeks via deze link: https://mijnstem.nl/waterschappen#!/
Waar IS nu die stemhulp?
400 kub gebruikt in drie jaar 2.600 euro .. belachelijk gewoon
WILDLIFE HOLLAND 5 CODE ROOD (deel 1 en 2) - Jeroworld - 2022 - tijdsduur: 84 minuten
- De film Wildlife Holland 5 Code Rood gaat over een diepe plas waar volgens deskundigen niet of nauwelijks leven is en daarom moet worden verondiept. Deze plas, De Vonkerplas, ligt in de Dreumelse Waard in het land van Maas en Waal. Vanaf 2019 tot 2022 ging ik op zoek naar het leven boven, maar ook onderwater.
Dit is de eerste onder water film van Nederland. In mijn zoektocht of er wel of geen leven zou zijn in diepe plassen ging ik als eerste opzoek naar zoetwater plankton. Dit zoetwater plankton bestaat uit zowel dierlijk als plantaardige organismen. Zonder dit plankton is er geen leven in diepe plassen. Ook zocht ik uit met welk soort grond plassen worden verondiept. Want inmiddels zijn vele plassen in Nederland al ondieper gemaakt om meer ecologische biodiversiteit te krijgen. Maar klopt dat wel? Is er geen leven in diepe plassen?

Wildlife Holland 5 CODE ROOD (official video) - Jeroworld 2022 - klik hier >>
Als de zeespiegel echt meters gaat stijgen de komende eeuw dan zou het verstandig zijn om vanaf NU de woningen en en industrie te bouwen boven het verwachte zee peil. Dus hoger dan, drie a vier meter boven NAP. In lager gelegen gebieden dus alleen hoogbouw op terpen, die dan bij een ramp ook dienst zouden doen als vluchteilanden voor mensen van de bestaande te laag gelegen woningen.
Voor de bestaande woningen onder NAP zou het verplicht moeten worden dat bij ieder huis, aan-of-in het huis een bootje aanwezig zou zijn. Ja iedereen! Omdat bij een ramp mensen in doodsangst, de mensen met een boot zullen aanvallen ! En miljoenen van daken evacueren is ondoenlijk! Het ergste wat dan waarschijnlijk gaat gebeuren is dat alle mensen op het laatst in hun auto vluchten en in de file zullen verdrinken op de snelwegen in de polders !!
En waar dan bouwen vanaf nu? Op hogere grond, en daarbij zou ook bekeken kunnen worden of delen van de centraal gelegen Veluwe daarvoor gereserveerd zouden kunnen worden. Nederland is een land waar vooral de laaggelegen natuur uniek is, en je zou bij de bovengenoemde strategie grote delen van de lage polders kunnen inrichten voor plas/dras-natuur, zoals we vroeger Nederland ook hebben aangetroffen voor de Urbanisatie.
Mensen in andere wereld delen vragen of verplichten om wat aan de CO2 uitstoot te doen gaat niet werken. We willen niet onder ogen zie dat het in dichtbevolkt Nederland ooit nog eens ernstig mis zou kunnen gaan, maar nu zien we in Turkije en Syrië dat de natuur opnieuw onverbiddelijk kan zijn !

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!