0
0
0
s2smodern

Bijna 16.000 Nederlanders deden afgelopen zaterdag mee aan de World Cleanup Day. In totaal legden ze meer dan 78.000 stuks vuilnis vast. Als onderdeel van de opruimactie vond er op de rivier de Waal onderzoek plaats naar de aanwezigheid van microplastics in rivierwater.

Dit jaar werd de World Cleanup Day voor de tweede keer georganiseerd in Nederland. Ten opzichte van vorig jaar werd bijna twee keer zoveel afvalitems geregistreerd en deden er ook veel meer mensen mee aan de actiedag.

Mohring 180 vk 2 Robert Möhring“Dit laat wat ons betreft zien dat het onderwerp zwerfafval goed op de agenda staat en dat de mensen het zat zijn”, zegt Robert Möhring van de Plastic Soup Foundation, die de opruimdag organiseerde.

Microplastics
Als zwerfafval in het water terecht komt, is dat slecht voor de waterkwaliteit. Plastic afval breekt af tot microplastics, plasticdeeltjes die met het blote oog niet altijd waarneembaar zijn. Om aandacht voor deze problematiek te vragen, organiseerde de Plastic Soup Foundation een expeditie op de rivier de Waal.

Möhring: “We hebben een half uurtje gesampeld op microplastics. In de bovenste tien centimeter van water vonden we 17.443 stukjes plastic per vierkante kilometer. Dat is slecht nieuws voor onze drinkwatervoorziening, maar ook voor de plasticsoep in de oceaan, want daar stroomt een groot deel uiteindelijk naar toe”

Möhring en de Plastic Soup Foundation willen de data die zaterdag verzameld zijn, inzetten bij hun lobbyactiviteiten. “We hebben heel veel blikjes gevonden. In blikjes zit een plastic laagje. Ze dragen dus bij aan de verspreiding van microplastics, ook in het water. Wat ons betreft een reden om daar aandacht voor te vragen in het debat over uitbreiding van het statiegeld”.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Kaspar · 5 months ago
    17.443 Stukjes plastic per vierkante km is niet het enige. Nederland staat aan de vooravond van een wijdverbreide integratie van poederkooldosering in onze afvalwaterketen voor verwijdering van microverontreinigingen omdat het "goedkoop" is. Hiervan wordt hooguit 90% ingevangen in het slib en de rest gaat de rivier in; micro/nano kooldeeltjes met schadelijke microverontreinigingen hierop gebonden. Je kan je voorstellen dat het risico hiervan minstens zo groot is als van microplastics.
    Wist je dat er zelfs al in de placenta vergelijkbare deeltjes zijn aangetroffen? [Bové et al. Nature Communications 10, 2019]
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.