0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Bijna 16.000 Nederlanders deden afgelopen zaterdag mee aan de World Cleanup Day. In totaal legden ze meer dan 78.000 stuks vuilnis vast. Als onderdeel van de opruimactie vond er op de rivier de Waal onderzoek plaats naar de aanwezigheid van microplastics in rivierwater.

Dit jaar werd de World Cleanup Day voor de tweede keer georganiseerd in Nederland. Ten opzichte van vorig jaar werd bijna twee keer zoveel afvalitems geregistreerd en deden er ook veel meer mensen mee aan de actiedag.

Mohring 180 vk 2 Robert Möhring“Dit laat wat ons betreft zien dat het onderwerp zwerfafval goed op de agenda staat en dat de mensen het zat zijn”, zegt Robert Möhring van de Plastic Soup Foundation, die de opruimdag organiseerde.

Microplastics
Als zwerfafval in het water terecht komt, is dat slecht voor de waterkwaliteit. Plastic afval breekt af tot microplastics, plasticdeeltjes die met het blote oog niet altijd waarneembaar zijn. Om aandacht voor deze problematiek te vragen, organiseerde de Plastic Soup Foundation een expeditie op de rivier de Waal.

Möhring: “We hebben een half uurtje gesampeld op microplastics. In de bovenste tien centimeter van water vonden we 17.443 stukjes plastic per vierkante kilometer. Dat is slecht nieuws voor onze drinkwatervoorziening, maar ook voor de plasticsoep in de oceaan, want daar stroomt een groot deel uiteindelijk naar toe”

Möhring en de Plastic Soup Foundation willen de data die zaterdag verzameld zijn, inzetten bij hun lobbyactiviteiten. “We hebben heel veel blikjes gevonden. In blikjes zit een plastic laagje. Ze dragen dus bij aan de verspreiding van microplastics, ook in het water. Wat ons betreft een reden om daar aandacht voor te vragen in het debat over uitbreiding van het statiegeld”.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Kaspar · 22 days ago
    17.443 Stukjes plastic per vierkante km is niet het enige. Nederland staat aan de vooravond van een wijdverbreide integratie van poederkooldosering in onze afvalwaterketen voor verwijdering van microverontreinigingen omdat het "goedkoop" is. Hiervan wordt hooguit 90% ingevangen in het slib en de rest gaat de rivier in; micro/nano kooldeeltjes met schadelijke microverontreinigingen hierop gebonden. Je kan je voorstellen dat het risico hiervan minstens zo groot is als van microplastics.
    Wist je dat er zelfs al in de placenta vergelijkbare deeltjes zijn aangetroffen? [Bové et al. Nature Communications 10, 2019]

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het