secundair logo knw 1

Bijna 16.000 Nederlanders deden afgelopen zaterdag mee aan de World Cleanup Day. In totaal legden ze meer dan 78.000 stuks vuilnis vast. Als onderdeel van de opruimactie vond er op de rivier de Waal onderzoek plaats naar de aanwezigheid van microplastics in rivierwater.

Dit jaar werd de World Cleanup Day voor de tweede keer georganiseerd in Nederland. Ten opzichte van vorig jaar werd bijna twee keer zoveel afvalitems geregistreerd en deden er ook veel meer mensen mee aan de actiedag.

Mohring 180 vk 2 Robert Möhring“Dit laat wat ons betreft zien dat het onderwerp zwerfafval goed op de agenda staat en dat de mensen het zat zijn”, zegt Robert Möhring van de Plastic Soup Foundation, die de opruimdag organiseerde.

Microplastics
Als zwerfafval in het water terecht komt, is dat slecht voor de waterkwaliteit. Plastic afval breekt af tot microplastics, plasticdeeltjes die met het blote oog niet altijd waarneembaar zijn. Om aandacht voor deze problematiek te vragen, organiseerde de Plastic Soup Foundation een expeditie op de rivier de Waal.

Möhring: “We hebben een half uurtje gesampeld op microplastics. In de bovenste tien centimeter van water vonden we 17.443 stukjes plastic per vierkante kilometer. Dat is slecht nieuws voor onze drinkwatervoorziening, maar ook voor de plasticsoep in de oceaan, want daar stroomt een groot deel uiteindelijk naar toe”

Möhring en de Plastic Soup Foundation willen de data die zaterdag verzameld zijn, inzetten bij hun lobbyactiviteiten. “We hebben heel veel blikjes gevonden. In blikjes zit een plastic laagje. Ze dragen dus bij aan de verspreiding van microplastics, ook in het water. Wat ons betreft een reden om daar aandacht voor te vragen in het debat over uitbreiding van het statiegeld”.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.