0
0
0
s2sdefault

De toptien van rampen met de meeste dodelijke slachtoffers en de grootste economische schade in de afgelopen vijftig jaar is watergerelateerd. Dat blijkt uit een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). De belangrijkste oorzaak is droogte, gevolgd door stormen en overstromingen.

Het WMO-rapport - 'The Atlas of Mortality and Economic Losses from Weather, Climate and Water Extremes (1970-2019)' - verschijnt pas in september, maar de organisatie bracht naar aanleiding van de recente overstromingen in Noordwest-Europa en China en de extreme hittegolf in Noord-Amerika deze maand alvast enkele bevindingen naar buiten.

Bovenaan in de toptien staat droogte, die wereldwijd in de afgelopen eeuw zeker 650.000 mensenlevens eiste. Dan volgen stormen met minstens 577.000 doden, overstromingen met minstens 58.000 doden en extreme temperaturen met minstens 55.000 doden.

Economische schade
In diezelfde periode veroorzaakten stormen wereldwijd naar schatting zo’n 521 miljard dollar economische schade en overstromingen 115 miljard dollar.

In Europa was dit bij elkaar opgeteld 377,5 miljard dollar, de grootste schadepost in de afgelopen vijftig jaar. Als het gaat om een enkele gebeurtenis, dan staan de overstromingen van 2002 in Duitsland bovenaan met 16,48 miljard dollar schade.

 Tabel slachtoffers 900b Klik op de afbeelding voor een vergroting

Wereldwijd telde de WMO 1.672 geregistreerde rampen met bijna 160.000 doden en 476,5 miljard dollar aan economische schade.

Klimaatverandering
Weer-, klimaat- en watergerelateerde risico’s nemen toe in frequentie en intensiteit als gevolg van klimaatverandering, zegt secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO in een toelichting op het rapport. Wat dat kost aan mensenlevens en welke schade dit toebrengt, hebben de stortregens en verwoestende overstromingen in Europa en China volgens hem nog eens aan het licht gebracht.

Ook de hitterecords in Noord-Amerika zijn duidelijk gelieerd aan de opwarming van de aarde, meent Taalas. Hij verwijst naar een recente analyse waaruit blijkt dat klimaatverandering veroorzaakt door broeikasgassen de kans op een dergelijke hittegolf maar liefst 150 keer vergroot.

Volgens de secretaris-generaal gaan de gevolgen van klimaatverandering aan geen land voorbij en is het daarom geboden om meer te investeren in klimaatadaptatie en zogenaamde ‘early warning systems’.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WMO
H2O-bericht: WMO: coronapandemie zet geen rem op klimaatverandering

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.
Gefeliciteerd Hein! Heel mooi dat jij dit gaat doen! Uitwisseling van kennis is inderdaad cruciaal! Veel succes, dorette
Veel succes in deze nieuwe rol. Een stap die bij je passie past om een duurzame samenleving te vormen die met respect omgaat met ons milieu en leefomgeving.
Tsja, terecht signaal, maar weet dat met het eventueel verdwijnen van de geborgde zetels dus ook de zetel van de categorie Natuur verdwijnt... Of daar de regenboogforel (non-binair of anderszins) voor terugkomt is maar de vraag...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.