0
0
0
s2sdefault

De toptien van rampen met de meeste dodelijke slachtoffers en de grootste economische schade in de afgelopen vijftig jaar is watergerelateerd. Dat blijkt uit een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). De belangrijkste oorzaak is droogte, gevolgd door stormen en overstromingen.

Het WMO-rapport - 'The Atlas of Mortality and Economic Losses from Weather, Climate and Water Extremes (1970-2019)' - verschijnt pas in september, maar de organisatie bracht naar aanleiding van de recente overstromingen in Noordwest-Europa en China en de extreme hittegolf in Noord-Amerika deze maand alvast enkele bevindingen naar buiten.

Bovenaan in de toptien staat droogte, die wereldwijd in de afgelopen eeuw zeker 650.000 mensenlevens eiste. Dan volgen stormen met minstens 577.000 doden, overstromingen met minstens 58.000 doden en extreme temperaturen met minstens 55.000 doden.

Economische schade
In diezelfde periode veroorzaakten stormen wereldwijd naar schatting zo’n 521 miljard dollar economische schade en overstromingen 115 miljard dollar.

In Europa was dit bij elkaar opgeteld 377,5 miljard dollar, de grootste schadepost in de afgelopen vijftig jaar. Als het gaat om een enkele gebeurtenis, dan staan de overstromingen van 2002 in Duitsland bovenaan met 16,48 miljard dollar schade.

 Tabel slachtoffers 900b Klik op de afbeelding voor een vergroting

Wereldwijd telde de WMO 1.672 geregistreerde rampen met bijna 160.000 doden en 476,5 miljard dollar aan economische schade.

Klimaatverandering
Weer-, klimaat- en watergerelateerde risico’s nemen toe in frequentie en intensiteit als gevolg van klimaatverandering, zegt secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO in een toelichting op het rapport. Wat dat kost aan mensenlevens en welke schade dit toebrengt, hebben de stortregens en verwoestende overstromingen in Europa en China volgens hem nog eens aan het licht gebracht.

Ook de hitterecords in Noord-Amerika zijn duidelijk gelieerd aan de opwarming van de aarde, meent Taalas. Hij verwijst naar een recente analyse waaruit blijkt dat klimaatverandering veroorzaakt door broeikasgassen de kans op een dergelijke hittegolf maar liefst 150 keer vergroot.

Volgens de secretaris-generaal gaan de gevolgen van klimaatverandering aan geen land voorbij en is het daarom geboden om meer te investeren in klimaatadaptatie en zogenaamde ‘early warning systems’.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WMO
H2O-bericht: WMO: coronapandemie zet geen rem op klimaatverandering

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.