secundair logo knw 1

Sinds een aantal maanden kent Wetterskip Fryslân een nieuwe manier van informatie delen met bestuursleden en het grote publiek. Na enkele try-outs voor de zomer, kondigde het Wetterskip nu definitief aan voorafgaand aan de vergaderingen een informatiemarkt te organiseren voor bestuurders en publiek.

Arjan Erkens, bestuursadviseur bij Wetterskip Fryslân, is betrokken bij dit initiatief. Hij vertelt dat er enkele jaren geleden een werkgroep is geformeerd om na te denken over het verbeteren van de informatievoorziening vanuit het waterschap. “Daarbij ging het er met name over hoe we beeldvormende informatie beter kunnen presenteren. De informatiemarkt als idee is daar niet letterlijk benoemd, maar volgt wel uit datzelfde gedachtengoed.”

Arjan ErkensArjan ErkensHet Wetterskip wilde zorgen voor meer ontmoetingen tussen bestuurders, zowel onderling als met de deskundigen. Ook wilde het algemeen bestuur volgens Erkens minder presentaties en technische vragen in de commissievergadering zelf. “Voor dit laatste was het technisch vragenuurtje voorafgaand aan elke commissie bedoeld, maar dat werd maar door een enkeling gebruikt. Medewerkers van Wetterskip Fryslân stonden dan klaar om vragen van bestuurders te beantwoorden. “Die momenten waren erg besloten en gericht op bestuurders.”

Informatiemarkt
Om te zorgen voor meer informatie en meer openbaarheid, begon het Wetterskip voor de zomer met een aantal try-outs met het concept informatiemarkt. “Er zijn drie elementen: de tafeltjesmarkt waar mensen vragen kunnen stellen aan ambtenaren, de plenaire presentaties over onderwerpen die op de vergadering zullen worden besproken en de gelegenheid tot ontmoetingen en het vrije gesprek tussen medewerkers van het Wetterskip, bestuurders en andere geïnteresseerden.”

De eerste reacties op de informatiemarkten waren positief. Volgens Erkens steeg het percentage deelnemende bestuursleden ten opzichte van de eerdere Technische Vragenronde. “Er waren veel deelnemers en die waren ook actief. Ook kwamen ze met voorstellen om de praktische indeling van de informatiemarkt te veranderen. Ze lieten bijvoorbeeld weten graag te beginnen met de presentaties om daarna vragen te kunnen stellen aan de tafeltjes. Zo hebben we het concept steeds verder verfijnd.”

Enorme mooie stap
Dijkgraaf Luzette Kroon is actief betrokken bij de vernieuwing en laat weten tevreden te zijn over het initiatief. “Vanuit de werkgroep hebben we een enorm mooie stap gezet in het beter bedienen van onze bestuurders en het versterken van het contact met de inwoners.”

Een andere innovatie die de komende maanden nog zijn beslag zou kunnen krijgen, is een meer actieve inbreng van de fracties bij de inhoud van het programma van de informatiemarkt. Erkens kan zich voorstellen dat de fracties ook de gelegenheid krijgen om onderwerpen te agenderen of een paneldiscussie te organiseren. “Zo kunnen we nog beter inspelen op de informatiebehoefte van de fracties zelf.”

Maar de informatiemarkt is niet exclusief voor bestuurders. Sterker nog, het is uitdrukkelijk de bedoeling dat ook andere geïnteresseerden aanwezig kunnen zijn en ook vragen kunnen stellen. “Dat is eigenlijk vanzelfsprekend. We werken vanuit het idee van de open overheid. Tijdens de informatiemarkt wordt informatie gedeeld die voor iedereen relevant is. Dan is het toch ook logisch dat we die informatie open en transparant delen met iedereen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost