secundair logo knw 1

Ook buiten de officiële zwemwateren komt blauwalg voor, maar daar is weinig zicht op. Foto WUR

Met de hulp van liefst zoveel mogelijk mensen hopen Wageningse wetenschappers meer zicht te krijgen op blauwalgen buiten de officiële zwemwaterlocaties. Ze roepen bezitters van een telefoon met camera op om foto’s daarvan via een speciale app aan hen door te sturen.

De app heet Bloomin’ Algae en komt uit het Verenigd Koninkrijk. Daar wordt hij al een paar jaar gebruikt en dat levert veel bruikbare informatie op, zegt blauwalgdeskundige Miquel Lurling van Wageningen University & Research.

Miquel Lurling 180 Miquel LurlingLurling en zijn collega’s werken intensief samen met het UK Centre for Ecology & Hydrology in Edinburgh, dat de app ontwikkelde, en besloten die in het Nederlands te vertalen. "We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden", meent hij.

Blauwalgen (of cyanobacteriën) kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Officiële zwemwaterlocaties worden in principe gemonitord door de waterbeheerders, maar ook daarbuiten - in vijvers, meren, rivieren, reservoirs en kanalen - bloeien blauwalgen.

Kaart
De app is een vorm van ‘citizen science’ (burgerwetenschap), die de onderzoekers moet helpen meer zicht te krijgen op de omvang van het probleem. "Hiermee kunnen we een veel groter gebied bestrijken", verklaart Lurling, die ook betrokken is bij de blauwalgbestrijding in bijvoorbeeld de Kralingse Plas.

De meldingen zijn direct te bekijken op een kaart in de app. Het team van Lurling verifieert deze zo snel mogelijk en laat de afzender weten of het blauwalgen zijn of niet.

Daarnaast kunnen app-gebruikers ook notificaties van bevestigde bloei van blauwalgen in oppervlaktewater in hun omgeving ontvangen. "Zo kunnen we sneller waarschuwen. Dat helpt watersportliefhebbers, hondenbezitters en anderen om veilig van de natuurlijke omgeving te kunnen genieten", aldus Lurling.

Close-up
Blauwalgen zijn te herkennen aan een blauwgroene tot roodbruine verfachtige laag die drijft op het wateroppervlak. De WUR-expert realiseert zich dat ze verward kunnen worden met bijvoorbeeld eendenkroos, ingewaaide pollen, bloesem en draadalg.

"Zelf zijn wij extra getraind door Britse experts om blauwalg te herkennen", vertelt hij. "Als het nodig is vragen wij om extra foto’s, bijvoorbeeld een close-up. En we geven de melding ook altijd door aan de waterbeheerder ter plaatse."

In de eerste weken dat de app beschikbaar is, zijn zestien meldingen binnengekomen. Dat is nog niet heel veel, erkent Lurling, maar toch vindt hij het een goed begin. "Ze komen uit heel verschillende delen van het land. En één waterschap heeft al aangegeven er heel blij mee te zijn."

De app Bloomin' Algae is gratis te downloaden via Google Play (Android) en de App Store (Apple).

 

MEER INFORMATIE
Dossier blauwalg WUR
H2O-bericht: Miljoen kilo gemodificeerde klei om blauwalg Kralingse Plas tegen te gaan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.