secundair logo knw 1

Het Wereld Natuurfonds (WNF) ziet een belangrijke rol voor boeren in de ontwikkeling en beheer van nieuw natuur langs de grote rivieren. Dat blijkt uit het manifest Ruimte voor Levende Rivieren dat vandaag is gepresenteerd. 

In eerdere WNF-plannen voor riviernatuur was geen plek voor boeren, maar koos de natuurorganisatie voor een strikte scheiding tussen natuur en landbouw in de uiterwaarden. Nu is er een wissel omgezet om landbouw en natuur met elkaar te verbinden.

In het manifest Ruimte voor Levende Rivieren bepleit WNF de grootschalige omvorming van uiterwaarden van de grote rivieren tot natuurgebied. Van de uiterwaarden is 60 procent nog in gebruik bij de gangbare landbouw, industrie en zandwinning. Volgens WNF moet er minstens 30.000 hectare nieuwe riviernatuur bijkomen. Dat staat in de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) en de KRW-doelstellingen voor de grote rivieren.

Het manifest Ruimte voor Levende Rivieren is bedoeld om invloed uit te oefenen op het programma onder de omgevingswet voor nieuw rivierbeleid (zogeheten Integraal Rivier Management). Het Wereld Natuur Fonds vindt dat natuurherstel er bekaaid vanaf komt in de concept-plannen voor IRM. 

“Grootschalig natuurherstel kan ons land beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Tegelijk geeft het een enorme impuls aan recreatiemogelijkheden”, aldus het manifest, dat ondertekend is door onder meer ANWB, Natuurmonumenten, ARK Rewilding, provinciale landschappen en Sportvisserij Nederland.

Het WNF ziet ‘volop mogelijkheden om dit in samenhang met de transitie van ons voedselsysteem te doen’. “Daarin is een belangrijke rol voor natuurpositieve agrariërs.” WNF noemt de landbouw ‘partner’ in het bewerkstelligen van een natuurlijker riviersysteem. “Ons pleidooi is om meer samenwerking te zoeken met agrarische natuurverenigingen bij het beheer van extensieve graslanden, ruigten en struwelen. Ook kunnen boeren worden ingezet in het natuurbeheer. Dat levert een aantrekkelijk landschap op met veel variatie.”

Concreet verwijst WNF naar het Collectief Rivierenland als lichtend voorbeeld van natuurinclusieve landbouw in de uiterwaarden van de Maas en Waal. In dit collectief zijn zes agrarische natuurverenigingen actief van boeren langs de Gelderse Maas, Waal en bovenloop van de IJssel. 

Hermen Vreugdenhil -directeur van Collectief Rivierenland - is blij met de nieuwe koers van het Wereld Natuur Fonds voor agrarisch natuurbeheer langs de rivieren. “De koe hoort in de uiterwaarden met bloeiende hooilanden en de veldleeuwerik. We pakken de handschoen graag op om samen met onze boeren hier invulling aan te geven met langlopende beheercontracten.”

Hermen Vreugdenhil gaf recent in de H2O-podcast 'De toekomst van ons water' uitleg over de rol die hij ziet voor boeren in de natuurontwikkeling langs de grote rivieren. De podcast is hier te beluisteren:

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.