secundair logo knw 1

Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert het onderhoud van sloten ditmaal alleen daar waar het risico op wateroverlast het grootst is. Dat heeft te maken met de hoge grondwaterstanden en bijzonder natte omstandigheden, waardoor er op veel plekken nog steeds geen schoonmaakbeurt mogelijk is.

Van uitstel komt zo geen afstel. Normaliter zouden agrariërs en gemeenten al vóór 15 november het onderhoud aan de sloten verrichten en het waterschap daarna controles uitvoeren, maar dat was in het najaar geen optie vanwege de nattigheid.

Nu is Waterschap Drents Overijsselse Delta wel gestart met de jaarlijkse controle, maar dan in een aangepaste vorm. WDODelta gaat hiermee niet zover als het aangrenzende waterschap Hunze en Aa’s, die besloot om dit seizoen de slootschouw helemaal over te slaan in landelijk gebieden.

Risicogericht schouwen
De toelichting door WDODelta: “Het waterschap zet deze keer het zogeheten risicogericht schouwen in (historisch vakjargon voor het controleren van schoongemaakte sloten). Dit betekent dat de sloten wel worden gecontroleerd, maar dan in een light-versie: alleen daar waar het risico op wateroverlast het grootst is.” Daarbij wordt bekeken of bladeren, takken en riet zijn verwijderd uit de sloot.

Het is volgens het waterschap door de verzadigde grond nog steeds lang niet overal mogelijk om met zwaar materiaal het land op te gaan, zonder schade aan de ondergrond toe te brengen. Hierdoor kan op veel plekken een schoonmaakbeurt nog niet worden uitgevoerd.

Het belang van dit onderhoud wordt door de vele regen benadrukt, geeft dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman aan. “Daarom vragen we agrariërs, gemeenten, maar ook onze eigen medewerkers in de buitendienst, extra goed te kijken op welke locaties het al wel lukt. Daarbij focussen we ons op cruciale plekken, zodat aan- en afvoer van water gewaarborgd blijft om wateroverlast of -schade tegen te gaan.”

Vooral aandacht voor duikers
Het waterschap roept eigenaren van sloten op om alsnog tot een schoonmaakbeurt over te gaan, wanneer de weersomstandigheden het toelaten. “Vooral het schoon- en openhouden van duikers vergt hierbij aandacht. Dat zijn buizen onder wegen en dammen door, die twee sloten met elkaar verbinden. Verstoppingen kunnen zorgen voor problemen in de doorstroming.”

Naar verwachting kan het meeste onderhoud pas in het voorjaar worden uitgevoerd, waaronder in het broedseizoen. Dan is er eerst een faunacheck op locatie nodig voordat met de werkzaamheden kan worden begonnen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.