0
0
0
s2sdefault

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert voortaan met satellietbeelden of sloten goed zijn schoongemaakt. Medewerkers gaan alleen nog het veld in voor sloten die door de computer zijn ‘afgekeurd’.

Uit een test met speciale software, die de afgelopen maanden in een klein gebied is gehouden, blijkt dat 80 procent goed wordt beoordeeld door gebruik te maken van satellietfoto’s. Voor WDODelta is dat voldoende om het systeem vanaf de eerstvolgende controleronde voor het hele werkgebied in te zetten.

''Alleen de afgekeurde sloten worden nog bezocht om te kijken wat er precies aan de hand is’’, verklaart bestuurslid Henk Oegema. ''Sloten die wel goed zijn schoongemaakt, kunnen we direct afvinken.’’

Personeelskosten
Volgens het waterschap levert de ‘digi-schouw’ veel tijdwinst op en wordt bespaard op personeelskosten. Het waterschap controleert ieder jaar in november of de zogenoemde schouwsloten in zijn werkgebied goed zijn schoongemaakt.

Grotere watergangen als kanalen onderhoudt het waterschap zelf, eigenaren en pachters zijn verantwoordelijk voor de kleinere watergangen (schouwsloten). Dat betekent dat zij het talud en de waterbodem moeten maaien, de bodem uitdiepen en duikers schoonmaken. Achterstallig onderhoud kan leiden tot wateroverlast of de aan- en afvoer van water bemoeilijken.

Voor WDODelta gaat het om achtduizend sloten met een totale lengte van 2460 kilometer in het gebied dat zich grofweg uitstrekt van Assen tot en met Deventer en van Kampen tot en met Hoogeveen. Tot nu toe controleerden zo’n zestig waterschappers de sloten met een iPad. Hier waren ze ongeveer een week mee bezig.

Speciale software
De verwachting is nu dat een stuk of drie medewerkers de klus af kunnen, meldt woordvoerder Herald van Gerner van WDODelta. ''Afhankelijk natuurlijk van wat er uit het systeem komt.’’

Het waterschap ontwikkelde de speciale software samen met een leverancier. Er wordt gebruikgemaakt van bestaande satellietbeelden. Voor zover Van Gerner weet is het de eerste keer dat op deze manier wordt gewerkt. 

WDODelta maakt graag gebruik van moderne technieken. Begin vorig jaar zette het waterschap een drone in om door middel van warmtebeelden zwakke plekken in de IJsseldijk op te sporen.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WDODelta
Warmtebeelden drone tonen zwakke plekken IJsseldijk

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.