secundair logo knw 1

Sloten worden gemaaid. Foto WDODelta

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert voortaan met satellietbeelden of sloten goed zijn schoongemaakt. Medewerkers gaan alleen nog het veld in voor sloten die door de computer zijn ‘afgekeurd’.

Uit een test met speciale software, die de afgelopen maanden in een klein gebied is gehouden, blijkt dat 80 procent goed wordt beoordeeld door gebruik te maken van satellietfoto’s. Voor WDODelta is dat voldoende om het systeem vanaf de eerstvolgende controleronde voor het hele werkgebied in te zetten.

''Alleen de afgekeurde sloten worden nog bezocht om te kijken wat er precies aan de hand is’’, verklaart bestuurslid Henk Oegema. ''Sloten die wel goed zijn schoongemaakt, kunnen we direct afvinken.’’

Personeelskosten
Volgens het waterschap levert de ‘digi-schouw’ veel tijdwinst op en wordt bespaard op personeelskosten. Het waterschap controleert ieder jaar in november of de zogenoemde schouwsloten in zijn werkgebied goed zijn schoongemaakt.

Grotere watergangen als kanalen onderhoudt het waterschap zelf, eigenaren en pachters zijn verantwoordelijk voor de kleinere watergangen (schouwsloten). Dat betekent dat zij het talud en de waterbodem moeten maaien, de bodem uitdiepen en duikers schoonmaken. Achterstallig onderhoud kan leiden tot wateroverlast of de aan- en afvoer van water bemoeilijken.

Voor WDODelta gaat het om achtduizend sloten met een totale lengte van 2460 kilometer in het gebied dat zich grofweg uitstrekt van Assen tot en met Deventer en van Kampen tot en met Hoogeveen. Tot nu toe controleerden zo’n zestig waterschappers de sloten met een iPad. Hier waren ze ongeveer een week mee bezig.

Speciale software
De verwachting is nu dat een stuk of drie medewerkers de klus af kunnen, meldt woordvoerder Herald van Gerner van WDODelta. ''Afhankelijk natuurlijk van wat er uit het systeem komt.’’

Het waterschap ontwikkelde de speciale software samen met een leverancier. Er wordt gebruikgemaakt van bestaande satellietbeelden. Voor zover Van Gerner weet is het de eerste keer dat op deze manier wordt gewerkt. 

WDODelta maakt graag gebruik van moderne technieken. Begin vorig jaar zette het waterschap een drone in om door middel van warmtebeelden zwakke plekken in de IJsseldijk op te sporen.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WDODelta
Warmtebeelden drone tonen zwakke plekken IJsseldijk

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.