0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert voortaan met satellietbeelden of sloten goed zijn schoongemaakt. Medewerkers gaan alleen nog het veld in voor sloten die door de computer zijn ‘afgekeurd’.

Uit een test met speciale software, die de afgelopen maanden in een klein gebied is gehouden, blijkt dat 80 procent goed wordt beoordeeld door gebruik te maken van satellietfoto’s. Voor WDODelta is dat voldoende om het systeem vanaf de eerstvolgende controleronde voor het hele werkgebied in te zetten.

''Alleen de afgekeurde sloten worden nog bezocht om te kijken wat er precies aan de hand is’’, verklaart bestuurslid Henk Oegema. ''Sloten die wel goed zijn schoongemaakt, kunnen we direct afvinken.’’

Personeelskosten
Volgens het waterschap levert de ‘digi-schouw’ veel tijdwinst op en wordt bespaard op personeelskosten. Het waterschap controleert ieder jaar in november of de zogenoemde schouwsloten in zijn werkgebied goed zijn schoongemaakt.

Grotere watergangen als kanalen onderhoudt het waterschap zelf, eigenaren en pachters zijn verantwoordelijk voor de kleinere watergangen (schouwsloten). Dat betekent dat zij het talud en de waterbodem moeten maaien, de bodem uitdiepen en duikers schoonmaken. Achterstallig onderhoud kan leiden tot wateroverlast of de aan- en afvoer van water bemoeilijken.

Voor WDODelta gaat het om achtduizend sloten met een totale lengte van 2460 kilometer in het gebied dat zich grofweg uitstrekt van Assen tot en met Deventer en van Kampen tot en met Hoogeveen. Tot nu toe controleerden zo’n zestig waterschappers de sloten met een iPad. Hier waren ze ongeveer een week mee bezig.

Speciale software
De verwachting is nu dat een stuk of drie medewerkers de klus af kunnen, meldt woordvoerder Herald van Gerner van WDODelta. ''Afhankelijk natuurlijk van wat er uit het systeem komt.’’

Het waterschap ontwikkelde de speciale software samen met een leverancier. Er wordt gebruikgemaakt van bestaande satellietbeelden. Voor zover Van Gerner weet is het de eerste keer dat op deze manier wordt gewerkt. 

WDODelta maakt graag gebruik van moderne technieken. Begin vorig jaar zette het waterschap een drone in om door middel van warmtebeelden zwakke plekken in de IJsseldijk op te sporen.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WDODelta
Warmtebeelden drone tonen zwakke plekken IJsseldijk

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het