secundair logo knw 1

Sloten worden gemaaid. Foto WDODelta

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert voortaan met satellietbeelden of sloten goed zijn schoongemaakt. Medewerkers gaan alleen nog het veld in voor sloten die door de computer zijn ‘afgekeurd’.

Uit een test met speciale software, die de afgelopen maanden in een klein gebied is gehouden, blijkt dat 80 procent goed wordt beoordeeld door gebruik te maken van satellietfoto’s. Voor WDODelta is dat voldoende om het systeem vanaf de eerstvolgende controleronde voor het hele werkgebied in te zetten.

''Alleen de afgekeurde sloten worden nog bezocht om te kijken wat er precies aan de hand is’’, verklaart bestuurslid Henk Oegema. ''Sloten die wel goed zijn schoongemaakt, kunnen we direct afvinken.’’

Personeelskosten
Volgens het waterschap levert de ‘digi-schouw’ veel tijdwinst op en wordt bespaard op personeelskosten. Het waterschap controleert ieder jaar in november of de zogenoemde schouwsloten in zijn werkgebied goed zijn schoongemaakt.

Grotere watergangen als kanalen onderhoudt het waterschap zelf, eigenaren en pachters zijn verantwoordelijk voor de kleinere watergangen (schouwsloten). Dat betekent dat zij het talud en de waterbodem moeten maaien, de bodem uitdiepen en duikers schoonmaken. Achterstallig onderhoud kan leiden tot wateroverlast of de aan- en afvoer van water bemoeilijken.

Voor WDODelta gaat het om achtduizend sloten met een totale lengte van 2460 kilometer in het gebied dat zich grofweg uitstrekt van Assen tot en met Deventer en van Kampen tot en met Hoogeveen. Tot nu toe controleerden zo’n zestig waterschappers de sloten met een iPad. Hier waren ze ongeveer een week mee bezig.

Speciale software
De verwachting is nu dat een stuk of drie medewerkers de klus af kunnen, meldt woordvoerder Herald van Gerner van WDODelta. ''Afhankelijk natuurlijk van wat er uit het systeem komt.’’

Het waterschap ontwikkelde de speciale software samen met een leverancier. Er wordt gebruikgemaakt van bestaande satellietbeelden. Voor zover Van Gerner weet is het de eerste keer dat op deze manier wordt gewerkt. 

WDODelta maakt graag gebruik van moderne technieken. Begin vorig jaar zette het waterschap een drone in om door middel van warmtebeelden zwakke plekken in de IJsseldijk op te sporen.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WDODelta
Warmtebeelden drone tonen zwakke plekken IJsseldijk

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie