0
0
0
s2smodern

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert voortaan met satellietbeelden of sloten goed zijn schoongemaakt. Medewerkers gaan alleen nog het veld in voor sloten die door de computer zijn ‘afgekeurd’.

Uit een test met speciale software, die de afgelopen maanden in een klein gebied is gehouden, blijkt dat 80 procent goed wordt beoordeeld door gebruik te maken van satellietfoto’s. Voor WDODelta is dat voldoende om het systeem vanaf de eerstvolgende controleronde voor het hele werkgebied in te zetten.

''Alleen de afgekeurde sloten worden nog bezocht om te kijken wat er precies aan de hand is’’, verklaart bestuurslid Henk Oegema. ''Sloten die wel goed zijn schoongemaakt, kunnen we direct afvinken.’’

Personeelskosten
Volgens het waterschap levert de ‘digi-schouw’ veel tijdwinst op en wordt bespaard op personeelskosten. Het waterschap controleert ieder jaar in november of de zogenoemde schouwsloten in zijn werkgebied goed zijn schoongemaakt.

Grotere watergangen als kanalen onderhoudt het waterschap zelf, eigenaren en pachters zijn verantwoordelijk voor de kleinere watergangen (schouwsloten). Dat betekent dat zij het talud en de waterbodem moeten maaien, de bodem uitdiepen en duikers schoonmaken. Achterstallig onderhoud kan leiden tot wateroverlast of de aan- en afvoer van water bemoeilijken.

Voor WDODelta gaat het om achtduizend sloten met een totale lengte van 2460 kilometer in het gebied dat zich grofweg uitstrekt van Assen tot en met Deventer en van Kampen tot en met Hoogeveen. Tot nu toe controleerden zo’n zestig waterschappers de sloten met een iPad. Hier waren ze ongeveer een week mee bezig.

Speciale software
De verwachting is nu dat een stuk of drie medewerkers de klus af kunnen, meldt woordvoerder Herald van Gerner van WDODelta. ''Afhankelijk natuurlijk van wat er uit het systeem komt.’’

Het waterschap ontwikkelde de speciale software samen met een leverancier. Er wordt gebruikgemaakt van bestaande satellietbeelden. Voor zover Van Gerner weet is het de eerste keer dat op deze manier wordt gewerkt. 

WDODelta maakt graag gebruik van moderne technieken. Begin vorig jaar zette het waterschap een drone in om door middel van warmtebeelden zwakke plekken in de IJsseldijk op te sporen.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WDODelta
Warmtebeelden drone tonen zwakke plekken IJsseldijk

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.