0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Een extreem grote watervraag, scheuren in dijken, grondwater dat op sommige plekken vele decimeters daalde onder de gemiddeld laagste grondwaterstand en nadelige effecten voor wateren in met name stedelijke gebieden, zoals stank, blauwalg en vissterfte. De droogte van 2018 bezorgde Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) een flink aantal problemen, zo blijkt uit de evaluatie die het schap maakte.

“De droogte van vorig jaar was voor ons een testcase”, zegt dijkgraaf Henk Dijk. “Afspraken die we in de zogeheten ‘koude fase’ maakten, werden afgelopen zomer letterlijk op de proef gesteld.” In een persverklaring stelt het waterschap dat het met een goed gevoel terugkijkt op de aanpak.

De evaluatie leverde ook een aantal ‘leer- en verbeterpunten’ op, zoals direct streven naar een zo hoog mogelijk waterpeil in sloten, kanalen en rivieren. Ook een punt van aandacht: welke impact heeft een calamiteit op je organisatie (bezetting) als deze noodsituatie lange tijd duurt? 

Grondwater
Binnen het werkgebied van WDODelta werden grote verschillen in 'uitzakkende' grondwaterstanden geconstateerd. In het westelijke, vlakke en lager gelegen deel, kwam het grondwater niet of nauwelijks onder de gemiddeld laagste grondwaterstand. In de hogere gebieden van Salland en Drenthe zakte het grondwater tot soms vele decimeters onder de gemiddeld laagste grondwaterstand.

De problemen in genoemde gebieden zijn illustratief voor de effecten van de droogte op de zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland. Op de vraag wat in navolgende droogteperioden de aanpak is voor de hoger gelegen gebieden ziet het waterschap niet veel meer mogelijkheden dan peilen opzetten en water vasthouden. “Als er te weinig water is om te kunnen doen, dan houdt het simpelweg op. We kunnen geen water maken”, licht woordvoerder Herald van Gerner toe.

“De watervraag was extreem groot”, stelt dijkgraaf Dijk. “Vergeleken met een gemiddeld jaar is afgelopen zomer ongeveer twee keer zoveel water aangevoerd vanuit de IJssel en het IJsselmeer. Bedenk daarbij dat wij ook water ‘doorgeven’ aan onze collega-waterschappen Vechtstromen en Hunze en Aa’s. Al dit water was nodig om de waterpeilen zo goed en zo lang mogelijk op niveau te houden én omdat er massaal water werd gebruikt voor het besproeien van gewassen.”

Scheuren in dijk
Van de dijken verslechterde de grasbekleding en ontstonden op diverse plekken scheuren. Het waterschap nam maatregelen om de belasting van de dijken te verlichten, zoals uitstel van maaien, maar toch hebben dijkstukken schade opgelopen die na de winter mogelijk hersteld moet worden.

Van Gerner: “Door de droogte ontstaan er altijd wel kleine haarscheurtjes in de dijken, maar deze herstellen zich vanzelf als het weer natter wordt. In een dijk bij Zwartsluis en IJsselmuiden zijn forse scheuren ontdekt in de kleilaag van de dijk, door de extreme droogte zijn deze groter en dieper dan normaal. Deze grote scheuren blijven we monitoren. De verwachting is dat deze scheuren zichzelf niet meer herstellen. Na de winter beoordelen we ze opnieuw. Mocht het nodig zijn, dan wordt nieuwe klei aangebracht om de schades te repareren.”

Waterkwaliteit
De droogte heeft niet zo veel effect gehad op de waterkwaliteit in het werkgebied van WDODelta. “Er zijn weliswaar watergangen drooggevallen, maar die hebben voldoende tijd om hiervan te herstellen om op tijd aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water te voldoen”, aldus Dijk.

Wel deden zich door de warmte en droogte problemen voor in kleinere stedelijke wateren. “Hier was wat meer sprake van stank, blauwalg, botulisme en vissterfte door zuurstofgebrek”, laat het waterschap in de persverklaring weten. Om welke wateren het dan ging, kan het waterschap niet specifiek aangeven. Van Gerner: “De klachten kwamen verspreid door ons werkgebied voor.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het