0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Wetenschappers van Wetsus en de vakgroep milieutechnologie van de WUR ontwikkelden een methode om Waterstofsulfide (H2S) om te zetten in energie. “Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat we van een grote vervuiler een energiebron hebben gemaakt”, zegt onderzoeker Rieks de Rink.

Al in de jaren tachtig ontwikkelde de WUR biologische ontzwavelingsprocessen waarbij bacteriën werden ingezet om waterstofsulfide (H2S) te filteren uit gassen, bijvoorbeeld biogas dat wordt opgewekt bij het vergisten van afvalwater. In dit proces zetten de bacteriën H2S om in elementair zwavel in een beluchte bioreactor.

Wetenschappers van Wetsus en de vakgroep milieutechnologie van de WUR hebben nu voor het eerst bacteriën gebruikt om H2S om te zetten in electriciteit. Over hun vondst publiceerden de wetenschappers het artikel Bacteria as an Electron Shuttle for Sulfide Oxidation in het tijdschrift Environmental Science and Technology Letters.

“We hebben laten zien dat sulfide oxiderende bacteriën als transportmiddel kunnen fungeren door elektronen afkomstig uit H2S door te geven aan een elektrode, in ons geval een staafje grafiet, in een elektrochemische cel. Dat is bijzonder”, zegt Rieks de Rink, onderzoeker bij de WUR en Paqell, de joint venture van de bedrijven Paques en Shell, die het onderzoek bij de WUR en Wetsus financiert.

Volgens De Rink is de eerste stap nu om een online meetmethode te ontwikkelen om te bepalen wat de activiteit van de bacteriën is. “Hierdoor kunnen we het ontzwavelingsproces beter monitoren en efficiënter maken. We maken gebruik van een heel scala aan bacteriën. Die willen we zo sturen dat de bacteriën echt alleen doen wat wij willen. Daarbij is de zuurstofdosering van groot belang. Een online meetmethode helpt om de procesoperatie te verbeteren.”

Uiteindelijk hoopt De Rink dat dit bio-elektrochemische ontzwavelingsproces zal worden toegepast om op grote schaal energie op te wekken. “Het verwijderen van H2S uit gasstromen is een proces dat voorkomt dat schadelijke emissies in het milieu terecht komen. Het is een giftige stof, het moet uit het gas worden gehaald. Maar het kan ook een bron van energie zijn, die geld en energie oplevert. Daartoe zouden de bioreactoren vervangen moeten worden door systemen met elektroden.”

 

MEER INFORMATIE
Bacteria as an Electron Shuttle for Sulfide Oxidation

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het