secundair logo knw 1

Beeld van het tekenmoment bij rwzi Weert I foto: Maartje van Berkel

Waterschapsbedrijf Limburg heeft met tien partijen raamcontracten afgesloten voor de vernieuwing en het groot onderhoud van de rioolwaterzuiveringsinstallaties, de rioolgemalen en het leidingennetwerk. De samenwerking geldt voor een periode van acht jaar. Hierin ligt het accent op projectoverschrijdend leren en gezamenlijk groeien.

De nieuwe samenwerking is eerder deze week formeel beklonken met een tekenmoment bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Weert. Volgens Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) wordt hiermee een versnelling ingezet van de eigen ambities, waaronder duurzaamheidsdoelen.

Nicole HendrixNicole Hendrix

“Door de intensieve samenwerking met onze contractpartners neemt de synergie en daarmee onze uitvoeringskracht toe”, zegt Nicole Hendrix, directeur bedrijfsondersteuning. “Wij kunnen over de hele linie sneller en beter resultaten behalen, omdat we eerder en beter kunnen gebruikmaken van elkaars kennis en ervaring.”

Drie samenwerkingsclusters
Waterschapsbedrijf Limburg is een dochterbedrijf van Waterschap Limburg en zorgt voor de zuivering van afvalwater en de omzetting van zuiveringsslib in waardevolle grondstoffen en energie. WBL is in zee gegaan met acht bedrijven en twee aannemerscombinaties (zie kader onderaan). Er wordt samengewerkt binnen drie clusters voor multidisciplinaire projecten, leidingwerk en onderhoud van gemalen. Bij de laatste twee clusters zitten ook nog enkele partijen op de reservebank, voor als hun inzet nodig is.

De raamcontractpartners zijn geselecteerd na een aanbestedingsprocedure waarin de criteria waren gericht op competenties, gedrag en houding in de samenwerking en het projectresultaat. Met verschillende partijen is de afgelopen vier jaar al samengewerkt, onder meer bij de ontwikkeling en bouw van installaties volgens het modulaire Verdygo-concept. Hendrix: “Een deel van de contractpartners zijn opnieuw gecontracteerd, al dan niet in combinatieverband. Er zijn ook contractanten afgevallen.”

Grote uitdagingen
Guus Pelzer, directeur van Waterschapsbedrijf Limburg, spreekt van een unieke samenwerking. “Het is bijzonder dat zo’n grote groep van aannemers met een publiek bedrijf de handen in elkaar slaat om naar de toekomst toe complexe projecten succesvol te gaan realiseren. En door te werken aan het succes van de ander bevorder je ook je eigen succes.”

Er is werk aan de winkel want de uitdagingen bij de instandhouding en verbetering van de Limburgse rioolwaterzuiveringsinstallaties, leidingen en rioolgemalen zijn groot. “Aan ons worden hoge eisen gesteld”, licht Hendrix toe. “De realisatie daarvan is een flinke opgave in het licht van de beschikbare middelen, in- en externe resources en materialen. Wij moeten niet alleen gaan voldoen aan hogere afspraken over afname, maar ook aan toekomstige eisen voor effluent en doelen voor duurzaamheid. Denk bij die doelen onder andere aan energieneutraliteit, circulariteit en klimaatbestendigheid.”

Programmatisch samenwerken
Het draait om programmatisch samenwerken, waarbij niet alles project voor project wordt opgepakt maar naar het integrale portfolio wordt gekeken. Dat gebeurt hoofdzakelijk in gezamenlijke bouwteams. Het accent ligt op projectoverschrijdend leren, gezamenlijk groeien en tot standaardiseringen komen.

WBL en de contractpartners die ook eerder meededen, hebben de laatste vier jaar al de nodige ervaring opgedaan met deze aanpak. Daardoor is het vertrouwen in elkaar toegenomen. Wim van der Westerlo, directeur van GW Leidingtechniek BV: “Wij moeten gericht zijn op het benutten van elkaars expertise en wegblijven van klassieke opdrachtgever- en opdrachtnemersrollen.”

Goede afstemming nodig
Volgens Hendrix kunnen de tijd en energie die de betrokkenen voorheen moesten besteden aan inkooptrajecten, aanbestedingen en contractuele afspraken, nu worden gestoken in samenwerken, kennisdelen, voorbereiden en uitvoeren van activiteiten. “Hierdoor kunnen we sneller werken en een beter resultaat bereiken.”

Hendrix noemt een aandachtspunt. “Bij het verdelen van de projecten moeten we er samen op toezien dat alle betrokkenen een redelijk deel krijgen toebedeeld. Samen betekent hier niet alleen afstemmen tussen WBL en de contractpartners, maar ook tussen de contractpartners onderling. Daarbij wordt de samenwerking binnen afzonderlijke projecten nadrukkelijk gestimuleerd. Voorop staat wat het beste voor het project is.”


CONTRACTPARTNERS

  • Cluster multidisciplinaire projecten: GMB, ADS Groep Water B.V., EQUANS en combinatie Croonwolter&dros / RWB.
  • Cluster gemalen: Combinatie Van der Ven / REMONDIS Smart Infra B.V., GW Leidingtechniek BV en Modderkolk projects & maintenance B.V.
  • Cluster leidingen: Van den Heuvel, GW Leidingtechniek BV en Heijmans.

LEES OOK
H2O Techniek: WBL digitaliseert zuiveringsinfrastructuur

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.