Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) gaat zijn zuiveringsinfrastructuur digitaliseren. De transformatie moet leiden tot een kostenefficiënte en toekomstbestendige bedrijfsvoering, stelt het bedrijf. Royal HaskoningDHV Digital is aangetrokken voor advies, beheer en levering van applicaties.
WBL heeft 17 zuiveringen en 149 rioolgemalen. Het beheer daarvan wordt steeds complexer. Een data-gedreven bedrijfsvoering is het antwoord op die ontwikkeling, aldus WBL. Daarom zet het waterschapsbedrijf in op een digitale transformatie van zijn zuiveringsinfrastructuur, 'inclusief de toepassing van data science technieken zoals machine learning en artificial intelligence'.
Royal HaskoningDHV Digital helpt met de ontwikkeling van een Big Data Platform, waar data uit de zuiveringen en gemalen van WBL worden verzameld. Met digitale technieken worden de datastromen geanalyseerd, wat leidt tot steeds betere inzichten en kennis van de systemen.
Dit jaar wordt de Aquasuite applicatie van RHDHV geïmplementeerd, een 'bewezen watertechnologie' die de prestaties van de 149 rioolgemalen controleert, analyseert, visualiseert en aanstuurt door middel van voorspellende analyses en machine learning. WBL verwacht hierdoor dat het beheer efficiënter en het onderhoud - de grootste kostenpost - beter voorspelbaar wordt.
“Vanaf september 2021 zullen de Aquasuite applicatie en het Big Data Platform volledig operationeel zijn voor alle 149 gemalen”, aldus WBL. In de toekomst willen WBL en RHDHV Digital meer data science toepassingen toevoegen aan het platform.
Voor het operationaliseren van het Big Data Platform en de machine learning en artificial intelligence toepassingen kiest WBL voor Microsoft Azure, een zogeheten cloud computing-platform van Microsoft. RHDHV Digital ontwikkelt en beheert de komende zes jaar deze Azure omgeving.
We doen er alles aan via rechtszaken, gesprekken gemeente, overleg ministeries, RIVM, maar het kwartje wil maar niet zakken. De PFAS productie moet per direct stoppen. Elke gram is er een te veel.
Tot mijn grote verdriet heeft de heer Draghi in een op verzoek van de EU voorzitter in een landmark report verkondigt dat de voorgenomen PFAS restrictie moet worden versoepeld https://www.euronews.com/green/2024/09/11/landmark-eu-report-embraces-green-energy-transition-but-advocates-for-softer-rules-on-pfas. Zogenaamd omdat anders de energietransitie wordt belemmerd.
Onacceptabel. In een woord.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.