secundair logo knw 1

Verdygo installatie Weert | Foto Maartje van Berkel

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) gaat zijn zuiveringsinfrastructuur digitaliseren. De transformatie moet leiden tot een kostenefficiënte en toekomstbestendige bedrijfsvoering, stelt het bedrijf. Royal HaskoningDHV Digital is aangetrokken voor advies, beheer en levering van applicaties. 

WBL heeft 17 zuiveringen en 149 rioolgemalen. Het beheer daarvan wordt steeds complexer. Een data-gedreven bedrijfsvoering is het antwoord op die ontwikkeling, aldus WBL. Daarom zet het waterschapsbedrijf in op een digitale transformatie van zijn zuiveringsinfrastructuur, 'inclusief de toepassing van data science technieken zoals machine learning en artificial intelligence'.

Royal HaskoningDHV Digital helpt met de ontwikkeling van een Big Data Platform, waar data uit de zuiveringen en gemalen van WBL worden verzameld. Met digitale technieken worden de datastromen geanalyseerd, wat leidt tot steeds betere inzichten en kennis van de systemen.

Dit jaar wordt de Aquasuite applicatie van RHDHV geïmplementeerd, een 'bewezen watertechnologie' die de prestaties van de 149 rioolgemalen controleert, analyseert, visualiseert en aanstuurt door middel van voorspellende analyses en machine learning. WBL verwacht hierdoor dat het beheer efficiënter en het onderhoud - de grootste kostenpost - beter voorspelbaar wordt.

“Vanaf september 2021 zullen de Aquasuite applicatie en het Big Data Platform volledig operationeel zijn voor alle 149 gemalen”, aldus WBL. In de toekomst willen WBL en RHDHV Digital meer data science toepassingen toevoegen aan het platform. 

Voor het operationaliseren van het Big Data Platform en de machine learning en artificial intelligence toepassingen kiest WBL voor Microsoft Azure, een zogeheten cloud computing-platform van Microsoft. RHDHV Digital ontwikkelt en beheert de komende zes jaar deze Azure omgeving.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.