secundair logo knw 1

Still uit de livestream van de aanbieding van de petitie aan ABP-bestuurslid Menno Snel (midden).

Ruim vijftienhonderd bezorgde medewerkers van de waterschappen willen dat hun pensioenfonds ABP stopt met investeren in fossiele brandstoffen. Ze zetten hun handtekening onder een petitie die vanmiddag is aangeboden aan ABP-bestuurslid Menno Snel.

Volgens de ambtenaren bij de 21 waterschappen in ons land investeert ABP 17,4 miljard euro van het totale vermogen van 493 miljard euro in olie, kolen en gas. Ze roepen het pensioenfonds op dit geld te gebruiken voor 'een rechtvaardige en duurzame transitie'.

Daarmee volgen ze het voorbeeld van ambtenaren van onder andere de gemeente Amsterdam en docenten aan universiteiten en hogescholen, die eerder de campagne ABP Fossielvrij begonnen.

De waterschappers sluiten zich daarbij aan en worden gesteund door de organisatie Fossielvrij NL, maar wilden wel graag hun 'eigen dingetje' doen, zegt Arjan van den Hoogen van Wetterskip Fryslân. "Hoe vaker ze dit soort speldenprikken krijgen, hoe beter. Wellicht dat ze dan een keer luisteren."

Klimaatcrisis
Samen met vier collega’s van andere waterschappen nam Van den Hoogen het initiatief voor de petitie, die in februari online werd gezet. "Wij werken dagelijks met de gevolgen van de klimaatcrisis, zoals zeespiegelstijging, toename van droogte en extremere buien", schrijven ze. "Tegelijkertijd investeert ons eigen pensioengeld in het verergeren van deze crisis. Dweilen doe je met de kraan DICHT! Ook het ABP!"

Voor waterschappers is zo’n actie best bijzonder, meent Van den Hoogen, zelf adviseur duurzaamheid bij het Wetterskip. "Wij zijn een volkje dat niet snel van zich laat horen." Dat verklaart volgens hem ook waarom tot vanmiddag slechts 1540 van de ruim 10.000 waterschappers hun handtekening hadden gezet.

Hans Schouffour van Waterschap Hollandse Delta bood de petitie aan op een bord gemaakt van lisdodde door de Friese aannemer Dijkstra Draisma, die deze plant als isolatiemateriaal gebruikt. Dat gebeurde in een bijeenkomst op het kantoor van de Unie van Waterschappen in Den Haag, die live gestreamd werd.

Filmpje
In een filmpje vertelde een aantal waterschappers waarom zij getekend hadden. "Omdat we de eerste generatie zijn die iets van de klimaatverandering merkt en de laatste die er iets aan kan doen", aldus een van hen.

Snel noemde het filmpje 'heel overtuigend' en de zorgen 'terecht'. Volgens hem neemt ABP als grote belegger wel degelijk zijn verantwoordelijkheid. "Onze doelen zijn gelijk, de instrumenten zijn soms verschillend", reageerde hij. "De transitie moet sneller, maar als jullie zeggen dat we van vandaag op morgen moeten stoppen, dan vraag ik me af of dat de beste strategie is om het doel te bereiken."

 

MEER INFORMATIE
Livestream overhandiging petitie waterschappers
Campagne Fossielvrij NL 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.