0
0
0
s2sdefault

Ruim vijftienhonderd bezorgde medewerkers van de waterschappen willen dat hun pensioenfonds ABP stopt met investeren in fossiele brandstoffen. Ze zetten hun handtekening onder een petitie die vanmiddag is aangeboden aan ABP-bestuurslid Menno Snel.

Volgens de ambtenaren bij de 21 waterschappen in ons land investeert ABP 17,4 miljard euro van het totale vermogen van 493 miljard euro in olie, kolen en gas. Ze roepen het pensioenfonds op dit geld te gebruiken voor 'een rechtvaardige en duurzame transitie'.

Daarmee volgen ze het voorbeeld van ambtenaren van onder andere de gemeente Amsterdam en docenten aan universiteiten en hogescholen, die eerder de campagne ABP Fossielvrij begonnen.

De waterschappers sluiten zich daarbij aan en worden gesteund door de organisatie Fossielvrij NL, maar wilden wel graag hun 'eigen dingetje' doen, zegt Arjan van den Hoogen van Wetterskip Fryslân. "Hoe vaker ze dit soort speldenprikken krijgen, hoe beter. Wellicht dat ze dan een keer luisteren."

Klimaatcrisis
Samen met vier collega’s van andere waterschappen nam Van den Hoogen het initiatief voor de petitie, die in februari online werd gezet. "Wij werken dagelijks met de gevolgen van de klimaatcrisis, zoals zeespiegelstijging, toename van droogte en extremere buien", schrijven ze. "Tegelijkertijd investeert ons eigen pensioengeld in het verergeren van deze crisis. Dweilen doe je met de kraan DICHT! Ook het ABP!"

Voor waterschappers is zo’n actie best bijzonder, meent Van den Hoogen, zelf adviseur duurzaamheid bij het Wetterskip. "Wij zijn een volkje dat niet snel van zich laat horen." Dat verklaart volgens hem ook waarom tot vanmiddag slechts 1540 van de ruim 10.000 waterschappers hun handtekening hadden gezet.

Hans Schouffour van Waterschap Hollandse Delta bood de petitie aan op een bord gemaakt van lisdodde door de Friese aannemer Dijkstra Draisma, die deze plant als isolatiemateriaal gebruikt. Dat gebeurde in een bijeenkomst op het kantoor van de Unie van Waterschappen in Den Haag, die live gestreamd werd.

Filmpje
In een filmpje vertelde een aantal waterschappers waarom zij getekend hadden. "Omdat we de eerste generatie zijn die iets van de klimaatverandering merkt en de laatste die er iets aan kan doen", aldus een van hen.

Snel noemde het filmpje 'heel overtuigend' en de zorgen 'terecht'. Volgens hem neemt ABP als grote belegger wel degelijk zijn verantwoordelijkheid. "Onze doelen zijn gelijk, de instrumenten zijn soms verschillend", reageerde hij. "De transitie moet sneller, maar als jullie zeggen dat we van vandaag op morgen moeten stoppen, dan vraag ik me af of dat de beste strategie is om het doel te bereiken."

 

MEER INFORMATIE
Livestream overhandiging petitie waterschappers
Campagne Fossielvrij NL 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frank Agterberg H2O/Waternetwerk
@Paul GootjesBeste Paul, het was destijds onmogelijk om een milieuhygiënische verklaring te verkrijgen (voor dat 'grout') omdat testprocedures en -mogelijkheden nog niet bestonden terwijl ILT wél aandrong op het volledig afvullen van boorgaten met precies dat materiaal. Er is met vereende krachten door leveranciers, CI's en eindgebruikers gewerkt aan een goede testmethode en daarmee de vereiste verklaringen. Dat heeft al met al tot medio 2020 geduurd. Inmiddels is dat dus opgelost en is de discussie verschoven naar de thermische geleidbaarheid en mengverhoudingen van het grout met het oog op de energetische en milieutechnische prestaties.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Ook is het opvallend dat er niet gesproken wordt over de toepassing van ongekeurde HDPE bodemlussen.
Lekkage en veel weerstand, wat de hele levensduur voor extra energiegebruik zorgt wordt niet genoemd.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Wel vreemd dat ILT in 2019 de overtreding toeliet dat er stoffen zonder geldige milieu hygiënische verklaring werden gebruikt. Dit werd medegedeeld in een brief van ILT op 28 februari waarbij de tijd werd gegeven tot 31 december 2019 om "de overtreding zo spoedig mogelijk ongedaan te maken"
Nog steeds actueel...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.