“Nederlanders zorgen slecht voor het riool”, stellen de waterschappen op wereldtoiletdag. Een internationale themadag om aandacht te vragen voor het belang van goede sanitaire voorzieningen. Die zijn er in Nederland wel, maar er worden te veel zaken doorgespoeld die niet in het riool thuishoren.
“Daarom is de Waterbazen-campagne van de waterschappen deze keer opgehangen aan de oproep om alleen de 3 P’s - poep, plas en (wc-)papier, door te spoelen”, zegt Noortje van Zijl van de Unie van Waterschappen. “De wereldtoiletdag wijst op het belang van goede voorzieningen. Wij willen die goede voorzieningen onderhouden. En de aanwezigheid van frituurvet of vochtige doekjes zorgen bij de zuiveringen echt voor problemen, zoals bijvoorbeeld verstoppingen.”
Die verstoppingen ontstaan vooral als doekjes, tampons en frituurvet gaan samenklonteren. Van Zijl begrijpt dat er verwarring kan ontstaan als op de verpakking van bijvoorbeeld de doekjes staat vermeld dat de producten biologisch afbreek zijn. “Het probleem is dat ze niet zijn afgebroken voor ze bij de zuivering komen. Daarom ook deze campagne, of dit thema als onderwerp van de waterbazencampagne. Het is belangrijk dat mensen het weten.”
Binnen de Waterbazencampagne proberen de waterschappen periodiek de aandacht van het brede publiek te vestigen op een wateronderwerp. “Jongeren zoeken we bijvoorbeeld op Instagram en TikTok op met een Waterbazencheck: om ze inzicht te geven in hoe waterbewust ze eigenlijk zijn. En andere doelgroepen bereiken we via andere kanalen.
De campagne is er heel erg op gericht om mensen handvatten te geven om zelf in actie te komen. “Als we nu bereiken dat mensen beter weten wat ze wel en niet door kunnen spoelen, heeft dit deel van de campagne zijn doel bereikt.”
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?