Waterschap Rijn en IJssel verandert de manier waarop de watergangen worden beheerd en onderhouden. Eigenaren van percelen aan kleine watergangen zijn vanaf volgend jaar zelf verantwoordelijk.
De verandering gaat volgend jaar in en geldt voor waterstromen die 20 liter water per seconde of minder afvoeren. "Historisch was er een situatie gegroeid waarbij verschillende regels golden in het waterschap: soms waren grondeigenaren verantwoordelijk, soms het waterschap," zegt Vanya Ginsel, woordvoerder van waterschap Rijn en IJssel. "Dat was natuurlijk niet eerlijk, want iedereen betaalt evenveel waterschapsbelasting. Daarom trekken we het nu gelijk."

De nieuwe regeling raakt bijna 4.000 eigenaren, zowel particulieren, gemeenten als bedrijven. Het waterschap legt niet op hoe de eigenaren de watergangen moeten onderhouden, zolang wateroverlast en vernatting maar worden vermeden. "Op onze website geven we wel tips en we organiseren de komende tijd ook drie informatiebijeenkomsten voor eigenaren."

Over de wijzigingen voerde waterschap Rijn en IJssel overleg met de landbouworganisatie LTO en de betrokken gemeenten. Op wens van deze gesprekspartners behoudt het waterschap nog twee jaar de formele verantwoordelijkheid en kan het bij onenigheid ingrijpen of bemiddelen. "In 2019 gaan we evalueren en kijken of het allemaal gaat zoals we hopen."
Een ander waterschap, Vechtstromen, is op een zelfde manier bezig het waterbeheer te uniformeren.

Zie voor meer informatie de speciale website van het waterschap Rijn en IJssel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.