Waterschap Rijn en IJssel verandert de manier waarop de watergangen worden beheerd en onderhouden. Eigenaren van percelen aan kleine watergangen zijn vanaf volgend jaar zelf verantwoordelijk.
De verandering gaat volgend jaar in en geldt voor waterstromen die 20 liter water per seconde of minder afvoeren. "Historisch was er een situatie gegroeid waarbij verschillende regels golden in het waterschap: soms waren grondeigenaren verantwoordelijk, soms het waterschap," zegt Vanya Ginsel, woordvoerder van waterschap Rijn en IJssel. "Dat was natuurlijk niet eerlijk, want iedereen betaalt evenveel waterschapsbelasting. Daarom trekken we het nu gelijk."

De nieuwe regeling raakt bijna 4.000 eigenaren, zowel particulieren, gemeenten als bedrijven. Het waterschap legt niet op hoe de eigenaren de watergangen moeten onderhouden, zolang wateroverlast en vernatting maar worden vermeden. "Op onze website geven we wel tips en we organiseren de komende tijd ook drie informatiebijeenkomsten voor eigenaren."

Over de wijzigingen voerde waterschap Rijn en IJssel overleg met de landbouworganisatie LTO en de betrokken gemeenten. Op wens van deze gesprekspartners behoudt het waterschap nog twee jaar de formele verantwoordelijkheid en kan het bij onenigheid ingrijpen of bemiddelen. "In 2019 gaan we evalueren en kijken of het allemaal gaat zoals we hopen."
Een ander waterschap, Vechtstromen, is op een zelfde manier bezig het waterbeheer te uniformeren.

Zie voor meer informatie de speciale website van het waterschap Rijn en IJssel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.