secundair logo knw 1

De vrolijke winnaars (foto: Waterschap Aa en Maas)

De goede samenwerking met inwoners en bedrijven en de innovatieve houding. Dat waren voor de jury belangrijke redenen om waterschap Aa en Maas uit te roepen tot beste overheidsorganisatie van het jaar. De verkiezing is een initiatief van de Vereniging voor OverheidsManagement.

Aa en Maas ontving de prijs gisteravond tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag. De jury onder leiding van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen verkoos het waterschap boven de twee andere finalisten, de Rechtbank Rotterdam en de gemeente Heerhugowaard. Het was voor het eerst dat een organisatie uit de watersector won. Er werd ook een award voor overheidsmanager van het jaar 2018 uitgereikt. Die ging naar iemand van buiten de waterwereld: Emine Özyenic, directeur Informatievoorziening en inkoop van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Zelfbewuste organisatie
Het is een mooie prijs, vindt secretaris-directeur Piet Sennema van waterschap Aa en Maas. “Ik ben blij met de waardering van de jury. Eerlijk gezegd twijfelde ik zelf vooraf of we hiervoor moesten gaan. Anderen overtuigden me met het argument dat wij hiermee kunnen laten zien wat we doen.”

Volgens de jury is Aa en Maas een zelfbewuste overheidsorganisatie met veel bewezen resultaten in de praktijk. Het waterschap houdt voeling met de veranderende samenleving. Aa en Maas is geen handhavende overheid in de traditionele betekenis, maar een partner voor inwoners en bedrijven. Ook wordt volop gebruikgemaakt van de nieuwe digitale mogelijkheden.

Uitgebreide selectieprocedure
Er ging een uitgebreide selectieprocedure aan vooraf. Aa en Maas diende net als de bijna veertig andere genomineerde overheidsorganisaties een bidbook in. Vervolgens werd een shortlist van tien organisaties opgesteld en daaruit koos de jury op basis van onder meer pitches de finalisten. De juryleden hebben toen een werkbezoek gebracht die was georganiseerd in de rioolwaterzuivering van Den Bosch, vertelt Sennema. “Er waren negen ontmoetingen en bij zeven daarvan waren klanten en stakeholders aanwezig. De jury was onder de indruk van hoe we samenwerken met bedrijven en burgers.”

Sennema noemt een voorbeeld. “Wij wekken biogas op en leveren dat aan zowel de brouwerij van Heineken in Den Bosch als aan de afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Heineken gebruikt het biogas voor het verwarmen van het water voor het brouw- en verpakkingsproces. Hierbij hebben beide partijen niet voor de financieel meest gunstige business case gekozen, maar voor de business case met de grootste maatschappelijke meerwaarde.”

Eigen datalab
Ook de innovatieve houding van het waterschap kan op waardering rekenen. “De jury betitelt ons als een vooruitstrevende overheid. De aanpak van de klimaatopgave wordt gewaardeerd, al kan het natuurlijk altijd beter. We werken hard aan de digitale transformatie van de organisatie en hebben een eigen datalab, waarbij we data scientists van buiten inschakelen.”

Zo’n verandering lukt alleen als de organisatie deze draagt en schraagt, merkt Sennema op. “Je kunt zeggen dat de medewerkers vrolijk, fris en fruitig zijn. Volgens het juryrapport was het personeel erg enthousiast en gedreven tijdens het werkbezoek.”

 

MEER INFORMATIE
Site Overheidsawards
Bericht waterschap Aa en Maas
Video Aa en Maas n.a.v. prijs

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/