0
0
0
s2smodern

De goede samenwerking met inwoners en bedrijven en de innovatieve houding. Dat waren voor de jury belangrijke redenen om waterschap Aa en Maas uit te roepen tot beste overheidsorganisatie van het jaar. De verkiezing is een initiatief van de Vereniging voor OverheidsManagement.

Aa en Maas ontving de prijs gisteravond tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag. De jury onder leiding van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen verkoos het waterschap boven de twee andere finalisten, de Rechtbank Rotterdam en de gemeente Heerhugowaard. Het was voor het eerst dat een organisatie uit de watersector won. Er werd ook een award voor overheidsmanager van het jaar 2018 uitgereikt. Die ging naar iemand van buiten de waterwereld: Emine Özyenic, directeur Informatievoorziening en inkoop van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Zelfbewuste organisatie
Het is een mooie prijs, vindt secretaris-directeur Piet Sennema van waterschap Aa en Maas. “Ik ben blij met de waardering van de jury. Eerlijk gezegd twijfelde ik zelf vooraf of we hiervoor moesten gaan. Anderen overtuigden me met het argument dat wij hiermee kunnen laten zien wat we doen.”

Volgens de jury is Aa en Maas een zelfbewuste overheidsorganisatie met veel bewezen resultaten in de praktijk. Het waterschap houdt voeling met de veranderende samenleving. Aa en Maas is geen handhavende overheid in de traditionele betekenis, maar een partner voor inwoners en bedrijven. Ook wordt volop gebruikgemaakt van de nieuwe digitale mogelijkheden.

Uitgebreide selectieprocedure
Er ging een uitgebreide selectieprocedure aan vooraf. Aa en Maas diende net als de bijna veertig andere genomineerde overheidsorganisaties een bidbook in. Vervolgens werd een shortlist van tien organisaties opgesteld en daaruit koos de jury op basis van onder meer pitches de finalisten. De juryleden hebben toen een werkbezoek gebracht die was georganiseerd in de rioolwaterzuivering van Den Bosch, vertelt Sennema. “Er waren negen ontmoetingen en bij zeven daarvan waren klanten en stakeholders aanwezig. De jury was onder de indruk van hoe we samenwerken met bedrijven en burgers.”

Sennema noemt een voorbeeld. “Wij wekken biogas op en leveren dat aan zowel de brouwerij van Heineken in Den Bosch als aan de afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Heineken gebruikt het biogas voor het verwarmen van het water voor het brouw- en verpakkingsproces. Hierbij hebben beide partijen niet voor de financieel meest gunstige business case gekozen, maar voor de business case met de grootste maatschappelijke meerwaarde.”

Eigen datalab
Ook de innovatieve houding van het waterschap kan op waardering rekenen. “De jury betitelt ons als een vooruitstrevende overheid. De aanpak van de klimaatopgave wordt gewaardeerd, al kan het natuurlijk altijd beter. We werken hard aan de digitale transformatie van de organisatie en hebben een eigen datalab, waarbij we data scientists van buiten inschakelen.”

Zo’n verandering lukt alleen als de organisatie deze draagt en schraagt, merkt Sennema op. “Je kunt zeggen dat de medewerkers vrolijk, fris en fruitig zijn. Volgens het juryrapport was het personeel erg enthousiast en gedreven tijdens het werkbezoek.”

 

MEER INFORMATIE
Site Overheidsawards
Bericht waterschap Aa en Maas
Video Aa en Maas n.a.v. prijs

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.