0
0
0
s2smodern

Bodemdaling, verzilting en klimaatverandering maken het onzeker of het huidige, intensieve landgebruik in Zuid-Hollandse polderlandschappen op de lange termijn nog houdbaar is. De provincie zoekt manieren om wonen, werken en recreëren in de polder duurzaam te verbinden.

"De provincie ziet wel toekomst in waterparken, een breed concept waarin duurzame landbouw wordt gecombineerd met natuur, recreatie en wonen. Als landbouworganisatie hebben wij nu het initiatief genomen om te kijken of we breed gedragen en financieel onderbouwde plannen voor zulke waterparken kunnen ontwikkelen," zegt LTO Noord projectleider Tessa de Ruyter.

In elke polder spelen volgens De Ruyter specifieke uitdagingen en zijn weer andere oplossingen mogelijk. "We staan nog helemaal aan het begin. Er zijn zoveel scenario's mogelijk. Denk aan het combineren van functies, bijvoorbeeld agrarisch gebruik met recreatie of natuurbeheer. Of denk aan het versterken van de regionale voedselketen door in te zetten op de ontwikkeling van alternatieve teelten waardoor de landbouwgrond natter mag zijn."

De landbouworganisatie wil om tafel met zoveel mogelijk stakeholders: gemeenten, waterbeheerders, natuurbeheerders, bewoners en agrariërs. De Ruyter roept alle betrokkenen op om actief mee te denken bij de mogelijke inrichting van waterparken. "De toekomst van de polders gaat ons allemaal aan en de oplossingen moeten door iedereen gedragen worden."

Maar de oplossingen moeten ook financieel haalbaar zijn. De Ruyter wil voor 2 of 3 polders sluitende businesscases ontwikkelen. "Dat is de spannende vraag: is het mogelijk om economisch lonende concepten neer te zetten? Bij het ontwikkelen van de businesscases gaan we ook bekijken of het mogelijk is om alternatieve nieuwe financieringsstromen te vinden, bijvoorbeeld door pensioenfondsen en woningbouwcorporaties bij de plannen te betrekken."

Landbouworganisatie LTO-Noord neemt 2,5 jaar de tijd om in kaart te brengen hoe landbouw, natuur, recreatie en wonen in de polders gecombineerd kunnen worden. Het project wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland en het Plattelandsontwikkelingsprogramma van de Europese Unie.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.