In ruim vier jaar tijd heeft het Waterinnovatiefonds van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) tien leningen verstrekt aan vernieuwende initiatieven in de watersector. Daarmee is de pot van 2 miljoen euro in principe leeg, maar het fonds kan door omdat de leningen terugbetaald worden.

HHNK begon in maart 2018 met het Waterinnovatiefonds om innovatieve ontwikkelingen in de watersector te stimuleren. Bedrijven die geld nodig hebben om een product of dienst ‘marktrijp’ te maken, kunnen aankloppen voor een lening van maximaal 200.000 euro. Alle initiatieven dragen volgens het waterschap bij aan de water- en bodemkwaliteit of de vermindering van CO2-uitstoot.

Onlangs kreeg Finsulate als tiende een lening uit het fonds verstrekt. Dit bedrijf in Hoofddorp maakt milieuvriendelijke en duurzame folie voor schepen. "Finsulate biedt daarmee een milieuvriendelijk alternatief voor koperhoudende antifouling-verf die nu nog gebruikt wordt om aangroei van algen en pokken op schepen tegen te gaan", aldus HHNK in een toelichting.

Met deze tiende financiering is het totale fondsvermogen voor 100 procent uitgezet. Maar omdat het Waterinnovatiefonds een zogenaamd revolverend fonds is, blijft er ruimte voor nieuwe initiatieven. De bedrijven moeten de leningen uit het fonds terugbetalen – aflossingen plus rente - en dat geld wordt dan weer aan anderen als lening verstrekt.

Pitches
Ondernemers kunnen zich tijdens halfjaarlijkse pitchrondes aanmelden voor het Waterinnovatiefonds. Bij de beoordeling en de uitvoering wordt HHNK ondersteund door het Nationaal Groenfonds, transitiefinancier voor projecten op het gebied van bodem, water, lucht, biodiversiteit en klimaat.

Volgens Reindert Jan Sellies van HHNK hebben de gefinancierde projecten inmiddels een breed scala aan verbeteringen opgeleverd: van circulaire coating voor betonconstructies tot datagestuurde verbetering van water- en bodemkwaliteit, van circulaire verwerking van slib tot afvangsystemen voor plastic en van milieuvriendelijke plasmatechnologie voor de reiniging van lucht tot industrieel wasbare incontinentieluiers.

Er komen nog altijd nieuwe aanvragen binnen, al zijn dat er minder dan in het begin, zegt Sellies. "Maar de kwaliteit is beter. De eerste jaren zat er ook regelmatig een uitvinder op de zolderkamer tussen. Soms met heel goede ideeën, maar wij willen dat ze toch net een paar stappen verder zijn." 

Proeftuin

HHNK wil in de toekomst "nog meer impact maken" door als waterschap de rol van ‘launching customer’ te vervullen. Het wil de eigen assets (vastgoed) als proeftuin beschikbaar stellen voor de innovaties van de betreffende bedrijven.

De volgende pitches vinden plaats op 27 april en 19 oktober 2023.

 

LEES OOK
H2O-bericht: Waterinnovatiefonds HHNK: twintig pitches in eerste jaar   

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!