secundair logo knw 1

Het bedrijf VSGM ontving een lening uit het Waterinnovatiefonds voor de circulaire verwerking van slib | Foto HHNK

In ruim vier jaar tijd heeft het Waterinnovatiefonds van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) tien leningen verstrekt aan vernieuwende initiatieven in de watersector. Daarmee is de pot van 2 miljoen euro in principe leeg, maar het fonds kan door omdat de leningen terugbetaald worden.

HHNK begon in maart 2018 met het Waterinnovatiefonds om innovatieve ontwikkelingen in de watersector te stimuleren. Bedrijven die geld nodig hebben om een product of dienst ‘marktrijp’ te maken, kunnen aankloppen voor een lening van maximaal 200.000 euro. Alle initiatieven dragen volgens het waterschap bij aan de water- en bodemkwaliteit of de vermindering van CO2-uitstoot.

Onlangs kreeg Finsulate als tiende een lening uit het fonds verstrekt. Dit bedrijf in Hoofddorp maakt milieuvriendelijke en duurzame folie voor schepen. "Finsulate biedt daarmee een milieuvriendelijk alternatief voor koperhoudende antifouling-verf die nu nog gebruikt wordt om aangroei van algen en pokken op schepen tegen te gaan", aldus HHNK in een toelichting.

Met deze tiende financiering is het totale fondsvermogen voor 100 procent uitgezet. Maar omdat het Waterinnovatiefonds een zogenaamd revolverend fonds is, blijft er ruimte voor nieuwe initiatieven. De bedrijven moeten de leningen uit het fonds terugbetalen – aflossingen plus rente - en dat geld wordt dan weer aan anderen als lening verstrekt.

Pitches
Ondernemers kunnen zich tijdens halfjaarlijkse pitchrondes aanmelden voor het Waterinnovatiefonds. Bij de beoordeling en de uitvoering wordt HHNK ondersteund door het Nationaal Groenfonds, transitiefinancier voor projecten op het gebied van bodem, water, lucht, biodiversiteit en klimaat.

Volgens Reindert Jan Sellies van HHNK hebben de gefinancierde projecten inmiddels een breed scala aan verbeteringen opgeleverd: van circulaire coating voor betonconstructies tot datagestuurde verbetering van water- en bodemkwaliteit, van circulaire verwerking van slib tot afvangsystemen voor plastic en van milieuvriendelijke plasmatechnologie voor de reiniging van lucht tot industrieel wasbare incontinentieluiers.

Er komen nog altijd nieuwe aanvragen binnen, al zijn dat er minder dan in het begin, zegt Sellies. "Maar de kwaliteit is beter. De eerste jaren zat er ook regelmatig een uitvinder op de zolderkamer tussen. Soms met heel goede ideeën, maar wij willen dat ze toch net een paar stappen verder zijn." 

Proeftuin

HHNK wil in de toekomst "nog meer impact maken" door als waterschap de rol van ‘launching customer’ te vervullen. Het wil de eigen assets (vastgoed) als proeftuin beschikbaar stellen voor de innovaties van de betreffende bedrijven.

De volgende pitches vinden plaats op 27 april en 19 oktober 2023.

 

LEES OOK
H2O-bericht: Waterinnovatiefonds HHNK: twintig pitches in eerste jaar   

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.