secundair logo knw 1

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stichtte vorig jaar een waterinnovatiefonds om innovatieve projecten in de watersector stimuleren. Het eerste jaar gaven 20 bedrijven een pitch om in aanmerking te komen voor ondersteuning door het waterinnovatiefonds. Vorige week werd de eerste financiering gehonoreerd, op korte termijn volgen er in elk geval nog twee.

Hollands Noorderkwartier organiseerde het afgelopen jaar twee sessies waarop ondernemers hun ideeën konden presenteren. Twintig instellingen pitchen daar hun idee. De selectiecommissie, met experts van Hollands Noorderkwartier en kenniscentrum STOWA, keurde negen aanvragen goed. Deze aanvragen gingen door naar het Groenfonds, de beheerder van het waterinnovatiefonds. Het Groenfonds bekijkt de aanvragen nog gedetailleerder”, zegt Shane Kleyhorst van het hoogheemraadschap. “Van deze negen aanvragen is de eerste nu dus goedgekeurd: een innovatie van NCGM, een nabehandeling om beton te beschermen tegen uitdroging met natuurlijke producten als water, alginaat en betoniet”.

Vier lopende aanvragen
Vier aanvragen zitten momenteel nog het traject. "Twee financieringen zitten er op zeer korte termijn aan te komen en twee andere indieners zitten nog wat verder in het proces.” Kleyhorst is te spreken over het aantal van 20 pitches. “We zien dat veel bedrijven geïnteresseerd zijn en met interessante innovaties komen,” meent Kleyhorst. "Maar ook ideeën die uiteindelijk niet in aanmerking komen voor financiering uit het Waterinnovatiefonds, kunnen we vaak helpen. Bijvoorbeeld door ze te verwijzen naar andere organisaties”.

In totaal is er 2 miljoen euro beschikbaar voor het Waterinnovatiefonds. Het revolverende fonds leent het geld aan de innoverende bedrijven en hoopt dat de investering na verloop van tijd terugkomt en het Waterinnovatiefonds op die manier gevuld blijft. Per innovatie stelt het fonds 50% (met een maximum van 200.000 euro) beschikbaar. “Geïnteresseerde partijen hebben ook dit jaar weer twee keer de kans om hun idee te pitchen, in juni en in december”.

 

MEER INFORMATIE
Circulaire coating eerste financiering Waterinnovatiefonds
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stelt Waterinnovatiefonds in
Informatie over het Waterinnovatiefonds HHNK

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.