secundair logo knw 1

Op de Waterbouwdag zijn de jaarlijkse Waterbouwprijzen uitgereikt in twee categorieën. Micha Starink en Joppe Vugts (Avans Hogeschool) wonnen in de categorie HBO met het project ‘Omgaan met rekeninnovaties bij dijkversterkingsprojecten’ en Maria Montijn (TU Delft) won in de universitaire categorie met een evaluatie van adaptieve manieren om overstromingsrisico’s te beperken.

Met de prijzen voor de afgestudeerden wil de initiatiefnemer, de Vereniging van Waterbouwers (de werkgevers- en ondernemersorganisatie van aannemers en dienstverleners in de waterbouw) jongeren betrekken bij de eigen branche. 

Pauline van VilsterenPauline van Vilsteren“De bedrijven in onze branche hebben grote behoefte aan jonge, talentvolle mensen, die een bijdrage willen leveren aan het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor de uitdagingen waar de waterbouw in de huidige tijd voor staat. Voor HBO- en WO-studenten is deze prijs een mooi podium aan de start van hun carrière,” zegt Pauline van Vilsteren van de Vereniging van Waterbouwers.

De prijs is bedoeld voor studenten die afstuderen aan een HBO of Technische Universiteit in de Waterbouwkunde of een verwante studie. De winnaar krijgt 2000 euro. Volgens Van Vilsteren leeft de prijs op scholen en universiteiten. “Ik merk dat de winnaars altijd enorm trots zijn. Dus de winst is een eer. Behalve de geldprijs zorgen we er ook voor dat de winnende projecten breed onder de aandacht worden gebracht. Dit jaar mogelijk bijvoorbeeld via een speciale podcast.”

De scholen en universiteiten maakten zelf een voorselectie en presenteerden de jury - onder voorzitterschap van Deltares-directeur Dirk Jan Walstra, een lijst waarvan 10 inzendingen per categorie door de jury zijn geselecteerd. Hieruit werden vervolgens de winnaars gekozen.

De jury onderzocht of de projecten aansluiten bij thema’s die leven bij de aannemers en dienstverleners in de waterbouw. “Andere criteria waren het innovatieve gehalte, de praktische toepasbaarheid en de mate waarin het project bijdraagt aan de verduurzaming in de sector.”

De winnaars
Uit de universitaire inzendingen koos de jury voor Maria Montijn. Zij studeerde af aan TU Delft op het project ‘The economic evaluation of adaptive pathways for flood risk reduction strategies’. In haar project onderzocht Montijn de zogeheten ‘adaptive pathways’ benadering kwam worden gebruikt
om de besluitvorming aan te laten sluiten bij de dan geobserveerde en verwachte zeespiegelstijging.

De jury schrijft: “De uitkomsten tonen aan dat tijd een belangrijke factor is en dat, gegeven de onzekerheden, een adaptieve veiligheidsstrategie gebaseerd op de waargenomen zeespiegelrijzing voordelig kan zijn in vergelijking met een strategie die uitgaat van een vast toekomstbeeld.” De jury verwacht dat de gebruikte methode een grote rol gaat spelen bij het ontwikkelen van een klimaatadaptief kustbeleid.

In de categorie HBO wonnen Micha Starink en Joppe Vugts. Zij studeerden bij de Avans Hogeschool af op het project ‘Omgaan met rekeninnovaties bij dijkversterkingsprojecten’. Omdat vanaf 2023 de rekenmethodes voor de beoordeling van de waterkeringen niet meer zijn voorgeschreven, kunnen waterschappen zelf bepalen hoe de overstromingskans wordt berekend.

Waterschappen lijken terughoudend de in de laatste jaren ontwikkelde rekenmethodes toe te passen. De twee studenten onderzochten de meerwaarde van de nieuwe methodes voor twee specifieke faalmechanismen en kwamen tot de conclusie dat de rekeninnovaties een significant positief effect kunnen hebben op het aantal goedgekeurde dijkvakken.

De jury meldt de studie van grote waarde te vinden om de meerwaarde van rekeninnovaties te illustreren. Toepassing in de praktijk is op momenteel weliswaar nog niet mogelijk, maar toch verwacht de jury dat het beslismodel in de toekomst breder toegepast kan worden.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost