Weinig Nederlanders weten dat zo’n drieduizend vrijwilligers de dijken in de gaten houden. Als blijk van waardering voor hun inzet is er aanstaande zaterdag (29 oktober) een speciale bijeenkomst in Katwijk.

De organisatie is in handen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin Rijkswaterstaat en de waterschappen samenwerken. Er hebben zich 150 mensen aangemeld. Zij krijgen onder meer een rondleiding door de Dijk-in-Duin bij Kustwerk Katwijk.

Het is voor de eerste keer dat er een landelijk evenement voor dijkwachters wordt gehouden, vertelt woordvoerder Miranda Mens van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. “Wij willen hen hiermee in het zonnetje zetten. Nederland heeft eigenlijk de dijk uitgevonden en er zijn al eeuwen vrijwillige dijkwachters. Hun inzet wordt alleen nog maar belangrijker omdat waterveiligheid in de toekomst nog belangrijker wordt."

Het vrijwilligerswerk is geen sinecure, aldus Mens. Een dijkwacht komt vooral in actie bij heftige weersomstandigheden. “De vrijwilliger controleert op onder andere scheuren en drijfvuil. Je volgt daarvoor om het jaar een training en doet periodiek mee aan oefeningen. Je moet natuurlijk ook een goede conditie hebben.”

Dijkvrijwilligers zijn bijzonder gemotiveerd, merkt Mens op. “Zij vinden het totaal geen probleem om vrije zaterdagen op te offeren. Ze hebben allemaal een persoonlijk verhaal dat erg raakt aan de dijk.”

Tijdens de bijeenkomst reikt Hetty Klavers, dijkgraaf van waterschap Zuiderzeeland, het eerste exemplaar van het Projectenboek 2017 uit aan de vrijwilligers. Hierin worden de 88 dijkversterkingsprojecten in ons land belicht. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma versterkt een kwart van de primaire dijken om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Het projectenboek is begin volgende week online te downloaden.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.
L.S.
In artikel kom ik passage tegen waarin de penetratie van het wadiwater in grondwaterstand word aangegeven, ik kan niet lezen op welke afstand van het midden van de wadi die punten hebben gemeten. Ook de hoek van de wadi en dus het totaal beschikbaar oppervlak per strekkende meter wadi kan ik niet vinden.
In hoofstuk Veldobservatie
"De grondwatermetingen lieten zien dat het grondwater in de grondverbetering niet tot het maaiveld steeg. De drain was dus niet limiterend voor de infiltratie, maar de doorlatendheid van de bovenste grondlaag (zoals beoogd in het ontwerp). De peilbuizen naast de drains (peilbuis 1 en 4) reageren met 1,7 tot 8,5 cm. Aan de rand van de wadi’s (peilbuis 3) is een stijging van 13,2 tot 29,2 cm te zien. Buiten de wadi is de grondwaterstijging beperkt tussen de 1,8 en 4,6 cm (peilbuis 5). Een voorbeeld van alle metingen in een grafiek wordt gegeven in..."
Is op basis van deze studie een voorspelling te doen omtrent de hoogte variatie van grondwater bij vrij laten uitstromen van een hemelwater afvoer op maaiveld voor een gemiddelde bodemstructuur?

MVG, Wim

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.