0
0
0
s2smodern

Weinig Nederlanders weten dat zo’n drieduizend vrijwilligers de dijken in de gaten houden. Als blijk van waardering voor hun inzet is er aanstaande zaterdag (29 oktober) een speciale bijeenkomst in Katwijk.

De organisatie is in handen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin Rijkswaterstaat en de waterschappen samenwerken. Er hebben zich 150 mensen aangemeld. Zij krijgen onder meer een rondleiding door de Dijk-in-Duin bij Kustwerk Katwijk.

Het is voor de eerste keer dat er een landelijk evenement voor dijkwachters wordt gehouden, vertelt woordvoerder Miranda Mens van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. “Wij willen hen hiermee in het zonnetje zetten. Nederland heeft eigenlijk de dijk uitgevonden en er zijn al eeuwen vrijwillige dijkwachters. Hun inzet wordt alleen nog maar belangrijker omdat waterveiligheid in de toekomst nog belangrijker wordt."

Het vrijwilligerswerk is geen sinecure, aldus Mens. Een dijkwacht komt vooral in actie bij heftige weersomstandigheden. “De vrijwilliger controleert op onder andere scheuren en drijfvuil. Je volgt daarvoor om het jaar een training en doet periodiek mee aan oefeningen. Je moet natuurlijk ook een goede conditie hebben.”

Dijkvrijwilligers zijn bijzonder gemotiveerd, merkt Mens op. “Zij vinden het totaal geen probleem om vrije zaterdagen op te offeren. Ze hebben allemaal een persoonlijk verhaal dat erg raakt aan de dijk.”

Tijdens de bijeenkomst reikt Hetty Klavers, dijkgraaf van waterschap Zuiderzeeland, het eerste exemplaar van het Projectenboek 2017 uit aan de vrijwilligers. Hierin worden de 88 dijkversterkingsprojecten in ons land belicht. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma versterkt een kwart van de primaire dijken om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Het projectenboek is begin volgende week online te downloaden.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.